Musici

Morris Kliphuis

Morris Kliphuis (1986) is één van de weinige jazzhoornisten ter wereld. Hij begon in de klassieke muziek op zijn achtste, maar kon het nooit laten om te improviseren. Na een jaar compositie te hebben gestudeerd in Den Haag volgde hij een opleiding jazzhoorn aan het Conservatorium van Amsterdam bij Ferdinand Povel, Herman Jeurissen en Jasper Blom. In 2008 studeerde hij een semester lang aan Purchase College, New York, bij Jon Faddis en jazzhoornist John Clark. Morris won de eerste prijs en de persprijs bij het Prinses Christina Concours 2006, en ontving de Keep an Eye Jazz Award 2009 voor beste solist.

Met Kapok, een trio met Timon Koomen (gitaar) en Remco Menting (drums), bracht hij in 2012 het debuutalbum Flatlands uit, een ontdekkingstocht door de mogelijkheden van deze ongebruikelijke bezetting. De pers was unaniem lovend en een succesvolle tournee over de Nederlandse podia volgde, met meer dan vijftig concerten op onder andere Oerol, Motel Mozaïque, Dutch Jazz & World Meeting en het North Sea Jazz Festival. Ook won Kapok de prestigieuze Dutch Jazz Competition 2012.

Als sideman is Morris actief in Nederland en daarbuiten. Zo was hij van 2008 tot 2012 intensief betrokken bij het succesvolle Kyteman Orchestra, waarmee hij onder andere op Lowlands, Pinkpop en Umbria Jazz stond. Daarnaast werkte met Michiel Braams Hybrid 10tet, het Dutch Jazz Orchestra, Lucky Fonz III, Adam Holzman (o.a. Miles Davis) en het Yuri Honing Acoustic Quartet. Op dit moment is hij deel van Orlando, de formatie rond singer/songwriter Tessa Douwstra.

Morris is ook actief als componist, en schreef muziek voor symfonieorkest, big band, koor, blazersensemble, strijkorkest en verscheidene kleinere ensembles. In zijn werk komt zijn achtergrond in jazz zowel als klassieke muziek naar voren. Morris ontving compositieopdrachten van het Nederlands Studenten Kamerorkest, het Internationaal Korenfestival, het Prisma Strijktrio en het Amsterdam Jazz Orchestra. Zijn werken werden onder andere uitgevoerd op de Gaudeamus Muziekweek en in het Muziekgebouw aan 't IJ. De compositie Plaint, in opdracht van Marcel Worms, werd uitgebracht op cd en gepubliceerd door Donemus.

www.morriskliphuis.nl

Concerten in 2015 van Morris Kliphuis