Musici

Monique Wagemakers

Al lange tijd behoort Monique Wagemakers tot de meest toonaangevende operaregisseurs in Nederland en ver daarbuiten. Zelf kijkt zij met milde relativering naar haar vak. Over haar spraakmakende debuut als zelfstandig regisseur bij De Nederlandse Opera met Rigoletto zei ze in een interview in Trouw: “Harry Kupfer zegt altijd: als je alleen maar bravo hoort, dan moet je eens goed gaan nadenken. Ik hoorde ergens boeh en toen een enorm bravo erover heen. Dat was geweldig.”

Monique Wagemakers studeerde danspedagogiek en muziek aan het Brabants Conservatorium in Tilburg. Voor De Nederlandse Opera maakte ze diverse voorstellingen, aanvankelijk als assistent-regisseur, later ook als zelfstandig regisseur, zoals Don Giovanni, La Traviata, Salome en een succesvolle Lucia di lammermoor, een productie die dit seizoen in reprise genomen wordt.

Daarnaast maakte Monique Wagemakers talloze producties voor De Nationale Reisopera en een groot aantal buitenlandse operatheaters zoals Mannheim, Hannover, Madrid en Vancouver.

Haar spraakmakende enscenering van Madama Butterfly voor het operatheater van Stuttgart in 2006 leverde haar van het vakblad Opernwelt een nominatie op voor Regisseur des Jahres. Met zangeres Virpi Räisänen, geen onbekende voor het NedPho, maakte ze enkele speciale theatrale programma’s, met het Utrecht String Quartet, en met het Helsinki Philharmonisch Orkest.


Concerten in 2017 van Monique Wagemakers