Musici

Mike Fentross is één van de meest kleurrijke luitisten van dit moment. Hij werkt in heel Europa als solist, continuospeler en dirigent, is artistiek leider van het ensemble La Sfera Armoniosa en geeft hoofdvak luit en basso continuo aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Hij is te beluisteren op meer dan 80 cd’s.

Tot 1988 studeerde hij luit en barokgitaar bij Toyohiko Satoh aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en was na het behalen van zijn diploma Nederlands eerste professionele barokgitarist. Als dirigent debuteerde hij in 1999 met de 17e eeuwse opera La Dafne van Marco da Gagliano in een produktie van De Nieuwe Opera Academie.

Hij concerteerde met vooraanstaande Europese barokensembles en solisten. In 1994 won hij het van Wassenaer concours en in 1999 verscheen zijn solo cd ‘Chitarrone Virtuosi’. Een hoogtepunt in zijn werk als continuospeler vormen de opnamen van de complete Bachcantates met The Amsterdam Baroque Orchestra onder leiding van Ton Koopman. In 2006 dirigeerde hij in aanwezigheid van Koningin Beatrix de opera l’Ipermestra van Francesco Cavalli in een jubileumproduktie van het Holland Festival Oude Muziek Utrecht. In 2009 debuteerde hij als dirigent in het Concertgebouw te Amsterdam en was hij muzikaal leider van de spraakmakende produktie ‘Granida’ van Hooft. In 2010 dirigeerde hij in het Concertgebouw Monteverdi’s Mariavespers in een produktie met het Nederlands Kamerkoor. De Volkskrant kopte naar aanleiding van dit concert: ‘Dirigent Fentross steekt met partituur van Mariavespers Caravaggio naar de kroon’. De eerste dirigeerbeurt van Mike Fentross bij het Nederlands Kamerkoor was een eclatant succes.

Dit jaar maakte hij zijn Oostenrijkse dirigeer-debuut in het Eisenstadt Haydn Festival in een programma met de Duitse sopraan Simone Kermes. 


Concerten in 2012 van Mike Fentross