Musici

Maya Fridman

Celliste Maya Fridman is in 1989 geboren in Rusland. Op reeds jonge leeftijd trad Maya op bij verschillende radio- en televisieprogramma’s onder hoede van het Yuri Bashmet Foundation. Tijdens haar studie aan het staatsconservatorium in Moskou won zij ook de Eerste Prijs op het International Festival of Slavic Music.

In 2010 werd Maya toegelaten aan het Conservatorium van Amsterdam, waar ze studeerde bij Dmitri Ferschtman. Op 10 Juni 2016 behaalde ze haar masterdiploma met de hoogste onderscheiding.

De afgelopen vijf jaar heeft Maya talloze keren opgetreden in Nederland, Duitsland en daarbuiten. Vanwege haar zeer brede muzikale interesses, heeft ze altijd een grote passie gehad voor improvisatie en diverse muziekstijlen. Al haar soloprogramma’s hebben een sterke emotionele impact op de luisteraar en bevatten werken van componisten van de afgelopen eeuw, maar ook compleet nieuwe werken van hedendaagse componisten. In 2013 ontving ze de prijs Beste Muzikant op de Grote Prijs van Nederland.

Maya heeft onder meer samengewerkt met Jyoti Verhoeff, Aeon Trio (met Atsuko Kohashi en Frans van der Hoeven), Efrén López, Asko|Schönberg ensemble, Tomoko Mukaiyama en vele anderen. Tijdens zijn ‘65’ Jubileum Tour in 2015 en 2016, begeleidde ze gitaarvirtuoos Harry Sacksioni en trad ze op samen met grote acts als Faun en Cesair. Tijdens de Cello Biënnale 2016 vertolkte Maya de hoofdrol van het muziektheaterstuk ‘The Master & Margarita’ van Dagmar Slagmolen, in samenwerking met Kian Soltani.

Het culturele seizoen van 2017 / 2018 is voor Maya een druk jaar. Momenteel tourt zij met Asko|Schönbergs K[h]AOS, Noord Nederlands Toneel en Club Guy & Roni in de productie ‘Salam’. Ook heeft zij met hen samengewerkt tijdens de productie ‘Carroussel’.

Maya is tevens musician-in-residence 2017/2018 bij Gaudeamus, en is ze dit jaar finalist bij het Dutch Classical Talent Award.

Daarnaast verscheen onlangs haar derde album ‘Fiery Angel’ dat eigen arrangementen bevat van Prokofiev’s ‘The Fiery Angel Opera’ in samenwerking met pianist Artem Belogurov. Vorig jaar nog kwam ‘Red Velvet’ uit, met ‘La Voce van Louis Andriessen en ‘Red Velvet’ door Kaveh Vares dat speciaal voor Maya is geschreven. Haar debuutalbum ‘The Invisible Link’, met daarop werken van Schnittke, Vasks en Pärt, welke ze samen met pianist Daniël Kool opnam onder het label TRPTK, verscheen in 2015.

mayafridman.com/