Musici

Marlies van Gangelen

Na verliefd te zijn geworden op de klanken van de hobo begon Marlies op haar achtste methoboles aan de muziekschool te Vleuten. In 2003 werd zij toegelaten tot de Academie voorMuzikaal Talent waar zij voor drie jaar een beurs ontving en les kreeg van hoboïst ErnestRombout.Van 2007 tot 2011 studeerde ze aan het Conservatorium van Amsterdam. Tijdens haar studiespeelde zij onder andere bij het Nationaal Jeugd Orkest, het Jong Nederlands BlazersEnsemble, het Amsterdams Bach Consort en l’Orchestra Particolare. In deze periode reisde afnaar China, Thailand, Jordanië en Libanon voor diverse projecten en tournees.

De componisten Maurice Horsthuis en Chiel Meijering schreven respectievelijk “Korte Metten”voor hobo, elektrische gitaar en drum kit (2010) en het hoboconcert “Andiamo!” voor hobo enstrijkorkest (2012) in opdracht van het Fonds voor de Podiumkunsten voor haar. Met hetlaatstgenoemde werk trad ze met strijkorkest Lundi Bleu op, met onder andere een optredenop het Grachtenfestival (2013) inclusief uitzending op NTR Radio 4.

In 2012 verhuisde ze naar Londen om daar de tweejarige Masters in Leadership te volgen,onderdeel van Guildhall Artist Programme aan de Guildhall School for Music and Drama. Dezemaster richt zich op het onderzoeken van creatieve en artistieke processen in diversecontexten. Gedurende deze periode ontplooide Marlies zich als experimenteel enimproviserend hoboïst, zo werd ze de vaste hoboïst van het London Improvisers Orchestra(2013-2014). Ook speelde ze mee met het collectief Africa Express, een initiatief van deEngelse muzikant Damon Albarn (bekend van Blur en Gorillaz).

In 2013 werd Marlies de vaste hoboïst van het in Berlijn gevestigde collectief stargaze. Vanafdit jaar ging haar internationale carrière echt van start en werkte ze samen met elektronischemuzikant Matthew Herbert (Acht-Brücken Festival 2013), componist/pianist Nils Frahm(stargaze Presents 2014 Berlijn), jazzgitarist Bill Frisell (Kilkenny Arts Festival 2014) encomponiste/zangeres Julia Holter (Barbican London 2014).

In de zomer van 2014 studeerde Marlies bij Guildhall School of Music and Drama London afmet een compositie voor “deconstructed oboe”. De jury vond het afstudeerproject een“exceptionally beautiful idea”; de compositie werd als “sterk” beoordeeld.

Recentelijk is Marlies als hoboïst bij het Kyteman Orchestra gevraagd; vanaf dit voorjaar zal ze bij de projecten van Kyteman betrokken zijn.

marliesvangangelen.com/