Musici

Mara Tieles Cutie werd geboren in Cuba, maar woont momenteel in Nederland. Ze komt uit een muzikale familie; dienovereenkomstig begon ze op zevenjarige leeftijd viool te spelen onder begelieding van haar vader (een leerling van David Oistrach). Later behaalde ze haar bachelordiploma aan het Liceu Conservatorium onder violist Corrado Bolsi. Ze studeerde uiteindelijk aan het CODARTS-conservatorium in Rotterdam bij Gordan Nikolic en behaalde vervolgens haar Master aan het Conservatorium van Maastricht onder begeleiding van Julia Dinerstein.

Zowel haar Cubaanse afkomst als haar formele opleiding hebben de richting van haar professionele carrière beïnvloed. Ze is veelzijdig in haar muzikale vaardigheden: ze speelt zowel vroege als moderne muziek. Bovendien voert Mara vaak muziek op manieren die de traditionele technische grenzen van de altviool verleggen, ze maakt daarbij gebruik van elektronica.

Ze tourde internationaal (in Europa, Latijns-Amerika en het Midden-Oosten) en werkte samen met een breed spectrum van artiesten. Ze trad onder andere op met Hansjörg Schellenberger, Ramon Jaffe, Andreas Frölich, Revital Hachamoff, Edith Salzmann, Viacheslav Poprugin, Corrado Giuffredi, het jazzensemble Cuareim Quartet in de Berliner Philharmonnie, het Cinematic Orchestra en het Mondriaan Kwartet in Zwitserland, samen met André Wilms en Heiner Goebels en anderen. Naast het orkest van de zeventiende eeuw onder Franz Brüggen, barokorkest van de Europese Unie als voornaamste altviolist met Alfredo Bernardini, Maggie Faultless, Bojan Cicic en Lars Ulrik Mortenssen. Daarnaast heeft ze opgenomen met een breed scala aan opmerkelijke artiesten waaronder Snarky Puppy en Junkie XL.

Mara heeft ook over de hele wereld les gegeven, omdat zij van mening is dat het haar plicht is om iets terug te geven aan jongere muzikanten en kansarme jongeren. Haar eerste ervaring als vioolleraar begon toen zij 15 jaar geleden in Barcelona ging werken. Sindsdien is zij docent op verschillende scholen in Nederland; een gastdocent aan het conservatorium in La Habana, Cuba; een kamermuziekcoach tijdens het Instrumenta-festival in Oaxaca, Mexico; en een leraar die instrumentale lessen combineerde met vrijwilligerswerk in weeshuizen in Indonesië en Suriname. Ze heeft ook het genoegen gehad om ontwikkelende musici te evalueren door een extern jurylid te zijn op de conservatoria in CODARTS (Rotterdam) en ARtez (Arnhem).


Concerten in 2019 tot en met 2022 van Mara Tieles Cutié

2022
End of Time
Locatie: THE OTHER SIDE