Musici

Luke Deane

Luke Deane (1990) is afkomstig uit Somerset, Verenigd Koninkrijk. Deane begon zijn muzikale ontwikkeling met pianolessen. Als snel kwam hij erachter dat hij liever nieuwe muziek maakte dan van blad te spelen. Na de middelbare school ging hij dan ook compositie studeren aan de Birmingham Conservatoire. Hier studeerde hij van 2010 tot 2014 onder leiding van Howard Skempton, Joe Cutler en Michael Wolters. Een aantal van zijn medestudenten zijn componisten als Richard Stenton, Cameron Dodds, Ryan Probert, Josh Herring, Ryan Latimer en James Oldham.

Deanes werk wordt wel geassocieerd met de satirische composities van de ‘4th Viennese School’. Kenmerkend zijn zijn samenwerkingen op het gebied van beeldende kunst en theater. Ook staat hij bekend om de muziek die hij opvoert als zijn alter ego Lisa. Luke heeft een passie voor zelf-expressie en zoekt in zijn werk zowel naar methoden daarvoor als de grenzen ervan. In zijn composities weegt hij observaties tegenover denkbeelden, noten tegenover stiltes. Dit is de basis van zijn huidige onderzoek.

Deane trad op in de rol van Colas in een bewerking van Mozart’s Bastienne und Bastiene, door James Oldham. Deanes werk is gedraaid op radiostations als BBC Radio 3 en 6 en Resonance FM. In juli 2014 ontving Deane de Birmingham Conservatoire Composition Prize samen met Richard Stenton voor hun samenwerking als het elektronische duo Intercalaris. Ook won hij de MU Bill Warman Award voor de Meest Veelbelovende Uitvoerende Artiest. Deanes lange licht-en-geluid show My Dream, ging in april 2015 in Birmingham in première.

De master-opleiding compositie aan het Conservatorium bracht Deane naar Amsterdam, waar hij momenteel ook woont.

De meest opvallende recente werken waren onder meer We Cannot Sleep (2017) a half-real, half-virtual opera, 3 Cars (2015), een opera gezongen door drie op afstand bestuurbare auto's, Duet In Hail (2016) ontwikkeld met Ragnar Olafsson, onder andere te zien tijdens Cross-Linx Festival in 2016, A Walk On the Wild Side (2015) een muzikale 'sound-walk' over seks en Returning Odysseus (2016) mede gecomponeerd met Paul Zaba.

lukedeane.com

Concerten in 2015 tot en met 2018 van Luke Deane

2018
Melt Me Down
Locatie: A'DAM Lookout

2015
3 Cars
Locatie: Roest