Musici

Lourens van der Zwaag

Lourens van der Zwaag (22 jaar) is jazztrompettist en net afgestudeerd aan de Bacheloropleiding van het Conservatorium van Amsterdam. Op 11 jarige leeftijd kwam hij in zijn eerste bigband terecht, waar hij zich onder de leiding van Peter Guidi (ook wel de Godfather van de Amsterdamse Jazzscene genoemd) kon ontwikkelen tot een solist met een eigen geluid. Inmiddels heeft hij op prestigieuze podia als het BIMhuis, Koninklijk Concertgebouw en het North Sea Jazz festival mogen spelen. Dit onder andere met bijzondere projecten als het Nationaal Jeugd Jazz Orkest maar ook met zijn eigen 12-koppige brassband: Valvetronic

Sinds de Lockdown in Maart is Lourens niet bij de pakken neer gaan zitten, maar is hij begonnen met een nieuw concept: #qjams. Dit zijn minuut-lange quarantaine opnames/video's die hij op zijn sociale media upload. Iedereen kan een verzoeknummer indienen waar hij vervolgens zijn eigen creaties op loslaat (aanrader!). Alle genres komen langs. Ook met Valvetronic heeft hij een nieuwe video in samenwerking met grote ensembles en solisten (waaronder Benjamin Herman en het JongNBE) gemaakt. Tot slot heeft Lourens nieuwe muziek geschreven, waarvan veel bij dit concert in premiere zal gaan. 

In 2019 begint Lourens met het schrijven van eigen nummers voor een nieuw kwartet: LOUW quartet. Al snel blijkt dat de muziek een mix van Jazz en Hip-hop is, met de groove in de hoofdrol. Geïnspireerd door wat grote artiesten als Ibrahim Maalouf, Anton Goudsmid, Robert Glasper en Louis Cole met ritme en groove in hun muziek doen, streeft Lourens naar muziek waar het publiek onbewust mee wiegt, wiebelt en tikt op hun stoel. 'Zij weten zichzelf muzikaal en ritmisch uit te dagen, zonder dat dat de muziek ontoegankelijker maakt voor een groot publiek. Dat gaat alleen omdat er zoveel ziel in hun spel ligt. Omdat ze een verhaal vertellen dat de mensen raakt. Dat is het ultieme doel en dat wil ik ook met mijn muziek bereiken.' De muziek die hij recentelijk schrijft staat in het teken van de fysieke ontwikkelingen die hij sinds een jaar doormaakt. Door middel van een sport en dieet- traject is Lourens aanzienlijk afgevallen en heeft hij eigenlijk een nieuwe fysieke kracht in zichzelf ontdekt die grenst aan het herboren worden.

www.lourensvanderzwaag.nl   

Concerten in 2022 van Lourens van der Zwaag