Musici

Kristina Vårlid

De Noorse Kristina Vårlid (Stavanger, 1994) is een van de meest veelbelovende gitaartalenten in Europa. Ze sluit dit jaar haar bachelorstudie af bij Sabrina Vlaskalic aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Het eerste jaar van haar bachelorstudie volgde ze bij professor Allan Neave aan de Royal Conservatoire of Scotland in Glasgow. Kristina begon met gitaarspelen toen ze acht jaar oud was. Op haar elfde werd ze toegelaten tot de School voor Jong Talent. Tegelijkertijd ging ze naar de middelbare school voor muziek in Stavanger, waar ze studeerde onder professor Per Kjetil Farstad in Kristiansand (NO). Naast klassiek gitaar leerde ze ook jazz piano, klassiek zang en orgel.

In 2016 was Kristina een van de finalisten in de prestigieuze Koblenz International Guitar Competition. In datzelfde jaar bereikte ze ook de finales van de Nordhorn International Guitar Competition. Daarnaast heeft Kristina verschillende prijzen gewonnen zoals de tweede prijs tijdens het EGTA gitaarconcours 2015, de Sandnes Sparebanks muziekprijs 2014, de North East Scotland Classical Guitar Society Award 2013, de eerste prijs tijdens het Noorse muziekconcours voor jongeren 2014 en de eerste prijs en aanmoedigingsprijs als zowel solist als kamermusicus tijdens datzelfde concours in 2012.

Kristina heeft soloconcerten gegeven in verschillende concertzalen zoals het Concert House in Stavanger, de Grieg Academy in Bergen, de Universiteit van Agder in Kristiansand, Gitaarfestival Enkhuizen, Gitaarsalon Enkhuizen en in Aberdeen. Daarnaast heeft ze samen met enkele van haar klasgenoten van het Prins Caus Conservatorium een concert gegeven voor Maestro Leo Brouwer. Ze volgde maserclasses bij o.a. Leo Brouwer, Pepe Romero, Manuel Barrueco, Nikita Koshkin, Marcin Dylla, Zoran Dukic, Sharon Isbin, Paulo Pegeraro, Aniello Desiderio, Costas Cotsiolis, Göran Söllcher Paul O’Dette, Marko Socias, Giampaulo Bandini, Aleksandar Hadzi-Djordjevic, Rolf Lislevand en Stein-Erik Olsen.