Musici

Kirila Kraal

Kirila Kraal (1986) studeerde in 2011 af aan het Conservatorium van Amsterdam, waar ze studeerde bij bariton Pierre Mak en coach David Bollen.  Na haar afstuderen ontving zij een royale beurs van het Staetshuysfonds Amsterdam om privé verder te studeren bij Margreet Honig en vocalcoach Brian Masuda. Ze vervolgde haar werk en studie van 2012 t0t 2014 in Weimar, Duitsland. En volgde lessen bij sopraan Anna Samuil in Berlijn. Momenteel wordt zij nog steeds gecoacht door Margreet Honig.

Al tijdens haar studie zong Kirila rollen als Liu, Dido en La Contessa, en trad ze op als solist in verschillende producties van Yo-Opera. Later zong ze op de Rotterdamse Operadagen, het Grachtenfestival, bij De Diamantfabriek, Muziek buiten de Concertzaal, en Kiezoper Berlin. In 2015 maakte zij deel uit van opera Spanga waar zij de 1e Dame in de Zauberflöte vertolkte.  In 2017 zong zij de rol van Michaela in de Carmen productie van Tania Kross, welke in 2019 in reprise zal gaan. Afgelopen seizoenen soleerde zij onder meer in Mahler 4 o.l.v. dirigent Leonard Kwon, Pulcinella van Stravinsky o.l.v. Arjan Tien en gaf zij meerdere lied recitals in Nederland en Brussel, België. Ook treed zij veel op met Club Classique in de formatie van strijkkwartet en sopraan. Als ook  in dezelfde formatie met Camerata RCO.

Kirila vormt een lied-duo met de pianisten Laurens de Man en Daan Boertien. Samen met Daan Boertien werd zij aangenomen voor de Udo Reinemann International Lied Masterclasses te Brussel o.l.v. Christianne Stotijn, waar zij masterclasses kregen van onder meer Anne Sofie von Otter en Julius Drake. Kirila volgde reeds masterclasses bij onder andere Christianne Stotijn, Anne Sofie von Otter, Julius Drake, Dietrich Henschel, Udo Reinemann, Markus Hadulla, Dorian Astor, Helena Lazarska,  Bernadette Manca di Nissa, Rudolf Jansen, Jeff Cohen, Valerie Guillorit en James Mccray. Daarnaast is Kirila ook actief in het organiseren en creëren van haar eigen operaproducties en festivals. In 2011 programmeerde en regisseerde ze het operafestival Stof, Wol en Opera, dat gedurende zes weken plaatsvond in de Noorderparkkamer in Amsterdam en in augustus 2012 had ze de leiding over een operaprogramma in Amsterdam-Noord, als onderdeel van het Grachtenfestival.

www.kirilakraal.com