Musici

Jos van der Kooy

Jos van der Kooy (1951) studeerde orgel en improvisatie bij Piet Kee aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam, waar hij in 1981 werd onderscheiden met een Prix d’excellence. In datzelfde jaar werd hij benoemd tot cantor en organist van de Westerkerk te Amsterdam.

Als stadsorganist van Haarlem is Jos bovendien vaste bespeler van het wereldberoemde Müller-orgel in de Grote of Sint Bavokerk, evenals van het Cavaillé-Coll orgel in de Philharmonie. In 2007 werd hij benoemd tot organist van de Gotische Zaal van de Raad van State te Den Haag. I Amsterdam is Jos de vaste bespeler van de orgels in de Westerkerk als cantor-organist

Jos doceert orgel, improvisatie en kerkmuziek aan de Universiteit Leiden, het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en Internationaal Orgelfestival Haarlem. Als concertgever in binnen- en buitenland, kerkorganist en docent is hij een groot voorvechter van de improvisatiekunst.

In de loop der jaren ontving Jos vele prijzen en onderscheidingen. Zo is hij winnaar van de Tournemire Prijs van het International Organ Festival te Saint Albans (1977), de Eerste prijs van het Nationaal Improvisatie Concours (1978) en de Eerste prijs van het Internationaal Improvisatie Concours (1980 en 1981). Ook ontving Jos de Zilveren medaille (1989) en de Gouden medaille (2000) van de Parijse Société Académique des Arts, Sciences et Lettres. Dit wegens zijn verdiensten voor de Franse muziek.

 

 

www.josvanderkooy.com/

Concerten in 1998 tot en met 2019 van Jos van der Kooy