Musici

Jelmer de Moed is een jonge ambitieuze klarinettist. Zijn interesse in muziek brengt hem van het klassieke repertoire tot aan hedendaagse improvisatie waarin hij zich verdiept en verbreedt.

Hij begon met klarinetlessen op 8 jarige leeftijd, volgde een vooropleiding aan ArtEZ bij Corien Hoepman, en studeert nu bij Arno Piters en Hans Colbers aan het Conservatorium van Amsterdam. Hiernaast volgt hij masterclasses en cursussen in Europa waar hij les nam bij Charles Neidich, Yehuda Gilad, Björn Nymann, Jörg Widmann, Sabine Meyer, Wenzel Fuchs, Johannes Peitz en Martin Spangenberg.

Naast zijn studie geeft Jelmer concerten in binnen- en buitenland, in ensembles en als solist. Zo speelt hij graag met het Animato kwartet, vormt een actief duo met Rik Kuppen en speelt samen met veel goede vrienden zoals Pieter de Koe, Anne Brackman, Shin Sihan en Laura Lunansky. Samen met hen nam hij lessen bij Vera Beths, Bram van Sambeek en Dmitri Ferschtman.

Jelmer soleerde in het klarinetconcert van Mozart met l’orchestra Symfonica de Michoaocan op tour door Mexico, de Rapsodie van Debussy met de Koninklijke Militaire Kapel in Tivoli Vredenburg, en de klarinetconcerten van Weber en Mozart met het WSKOV Symfonie orkest.

Naast het modernistisch repertoire is Jelmer ook actief improvisator. Zo maakte hij met Pieter de Koe, Geerte de Koe, Uri Eugenio en Tijn Wybenga het improvisatieballet ‘Wonder’ en speelde hij in 2013 met singer-songwriter ON EVA tijdens de finale van ‘de Grote prijs van Amsterdam’ in de grote zaal van Paradiso.

In 2014 won Jelmer een eerste prijs op het Prinses Christina concours Oost(+ publieksprijs, solistenprijs, laureatenprijs) en een tweede prijs in de Nationale finale (+pers prijs). Hiernaast werd hij door Prinses Christina zelf uitgenodigd om de concerteren op het CIMA music festival, Monte Argentario, Italië. In 2016 won hij de audities voor het CYM-traject, deze stichting zal Jelmer gedurende twee jaar financieel en met advies ondersteunen.

Orkestervaring deed Jelmer op als eerste klarinettist in het JON (Jeugdorkest Nederland), de Nieuwe Philharmonie Utrecht, en in het NJO (Nationaal Jeugdorkest). Onder de Baton van dirigenten als Jurjen Hempel en Anthony Hermus gaf hij concerten in o.a. het Concertgebouw Amsterdam, de Doelen Rotterdam en Konzerthaus Berlin.

Jelmer speelt op een reform-boehm klarinet van Leitner & Kraus uit 2005.