Musici

Jelmer de Moed

Jelmer de Moed (1995) is een innoverende klarinettist en veelgevraagd kamermuziekpartner. Voor volgend seizoen staat er een tour met zijn nieuwe project NOX op de agenda en brengt hij bijzondere kamermuziek onder een helder voetlicht met projecten als Bevangen (een collage van Tristan Keuris) en Symbolisme (een programma rondom het Quatuor pour la fin du temps). Hiernaast is hij genomineerd voor de Grachtenfestivalprijs 2021 en geselecteerd als finalist van de Dutch Classical Talent Tour en Award 2021/22. Eind 2019 verscheen zijn debuut EP Dwaallicht waarop hij samen met Rik Kuppen werken van Alban Berg en Robert Schumann heeft opgenomen in zaal Hertz. 
Kamermuziek vormt de basis van zijn projecten waarmee hij tijdens festivals als het Grachtenfestival, Oranjewoud, het Internationaal Kamermuziekfestival Utrecht en de Kammermusikwoche Berlin in zalen als het Konzerthaus Berlin, de Berliner Philharmonie, de Doelen, Paradiso en Tivoli Vredenburg concerten speelt. Daarnaast soleerde hij in het klarinetconcert van Mozart met l’orchestra Symfonica de Michoaocan op tour door Mexico, de Rapsodie van Debussy met de Koninklijke kapel van de luchtmacht in Tivoli Vredenburg, en de klarinetconcerten van Weber en Mozart met Phion en Kamerata Zuid. 

Hij begon met klarinetlessen op 8 jarige leeftijd en behaalde in 2017 zijn Bachelor Cum Laude aan het Conservatorium van Amsterdam waar hij bij Arno Piters en Hans Colbers studeerde. Hij won aan het begin van zijn studie een 2e prijs in de Nationale finale van het Prinses Christina Concours dat hem gedurende zijn studie met vele concerten en beurzen ondersteunde. Op uitnodiging van de Nederlandse ambassade maakte hij concerntournees door Mexico, Zwitserland, Italië, Kroatië en Slovenië. In 2016 ontving hij in de Doelen in Rotterdam de Classic Young Masters Award, een prijs voor veelbelovende jonge musici die gedurende het gelijknamige traject ondersteund worden in de start van hun carrière. Ditzelfde jaar werd hij aangenomen als eerste klarinettist in het Nationaal Jeugdorkest waarmee hij twee seizoenen door Nederland en Europa op tournee ging. 

Inmiddels woont hij in Berlijn waar hij zijn Master aan de Hochschule für Musik Hanns Eisler bij Martin Spangenberg studeert met bijvak kamermuziek bij Eberhart Feltz. Hij krijgt hierdoor de mogelijkheid vele concerten in Berlijn te spelen in Orkest, Kamermuziekverband en het ECHO ensemble voor moderne muziek. Voor zijn studie ontving hij in 2017 een Young Talent Award van het Prins Bernard Cultuurfonds. Zijn muzikale initiatieven worden ondersteund door muziekfonds Stringendo dat in 2019 onder andere zijn debuut EP Dwaallicht en de gelijknamige muziekvideo mogelijk maakte. 

Jelmer speelt op reform-boehm instrumenten gebouwd door Leitner en Kraus in 2005 en 2018. 

jelmerdemoed.com