Musici

Izhar Elias’ (Amsterdam, 1977) verhalende en poëtische stijl en zijn grensverleggende programmering heeft hem inmiddels wereldwijde bekendheid gebracht. Zijn veelzijdigheid als gitarist komt tot uiting in door zijn verdieping in de historische uitvoeringspraktijk (barok en vroeg 19e eeuw), de kamermuziek en de hedendaagse muziek gecombineerd met multimedia.

In 2011 ontving hij de prestigieuze Nederlandse Muziekprijs, als allereerste gitarist in de geschiedenis van de prijs. De Nederlandse Muziekprijs is de hoogste staatsonderscheiding die aan een musicus, werkzaam in de klassieke muziek, kan worden uitgereikt. Na zijn uitvoering van Joaquín Rodrigo´s beroemde Concierto de Aranjuez met het Residentie Orkest (maart 2011) prees de Telegraaf zijn spel met: “De kracht van zijn dwingende en heldere subtiliteiten overwon.” Izhar Elias behaalde meerdere prijzen tijdens diverse nationale en internationale concoursen. Elias gaf tal van concerten in Europa, Rusland, Zuid-Oost Azië en Australië.

In juni 2009 bracht hij een wereldpremière opname uit met vroeg 19e eeuwse arrangementen van Rossini´s opera ‘Semiramide’, gespeeld op zijn unieke Guadagnini gitaar uit 1812. ‘Elias doet met versieringen en al, niet onder voor welke diva dan ook', aldus Peter van der Lint van Dagblad Trouw naar aanleiding van deze dubbel CD. Elias werkt regelmatig samen met componisten, choreografen, filmmakers en theater regisseurs. Zijn vernieuwende CD plus DVD 'Big Eye' werd in Gramophone geprezen met de woorden 'Wacky, irreverent and thought provoking'. Met Ensemble Cordevento, dat zich vooral richt op repertoire uit de 17e eeuw, is Elias regelmatig op tournee in Nederland, België, Rusland en Bulgarije. Voor seizoen 2011-2012 was Cordevento opgenomen in de ‘Rising Stars’ serie, met o.a. optredens in Keulen, Hamburg, Wenen, Brussel en Luxemburg.

Izhar Elias kreeg vanaf zijn zevende jaar gitaarles van Ton Terra aan de Muziekschool Amstelveen. Hij studeerde aan de conservatoria van Groningen en Den Haag, bij het Groningen Guitar Duo en bij Zoran Dukic. In 2002 sloot hij zijn master opleiding af met een 9,5 met onderscheiding en de Nicolaï prijs. Elias volgde een opleiding aan de 'Accademia di Studi Superiori lOttocento' bij Carlo Barone in Italië (uitvoeringspraktijk 19e eeuwse muziek). Bij William Carter en Adrián Rodriguez van der Spoel studeerde hij barokgitaar. Van de violist Kees Hendrikse kreeg hij interpretatielessen. Izhar Elias beschikt o.a. over een originele gitaar uit 1812 (C. Guadagnini, Turijn), waarvan de aanschaf mede mogelijk werd gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds.

www.izharelias.com

Alle concerten van Izhar Elias

15 augustus 2019 / 19:00
Händel goes Tinder
Festivalcentrum Het Compagnietheater
15 augustus 2019 / 21:00
Händel goes Tinder
Festivalcentrum Het Compagnietheater
16 augustus 2019 / 19:00
Händel goes Tinder
Festivalcentrum Het Compagnietheater
16 augustus 2019 / 21:00
Händel goes Tinder
Festivalcentrum Het Compagnietheater