Musici

Iteke Wijbenga

Iteke Wijbenga is als altvioliste  actief in de kamermuziek, in orkesten en als solist. Ze werkte samen met gerenommeerde musici als Severin von Eckardstein, Rainer Schmidt (Hagen Quartet) en Rick Stotijn en speelde op diverse festivals zoals Aurora Chamber Music Festival (Zweden), het Peter de Grote Festival, het Internationaal Kamermuziekfestival Schiermonnikoog, Grachtenfestival en het Wonderfeel Festival. Tijdens het laatste festival was ze solist in het Dubbelconcert van Max Bruch samen met Lars Wouters van de Oudenweijer.  Ze is lid van het Helios Trio en het Intercontinental Ensemble. Met deze en andere ensembles treedt ze regelmatig op in zalen zoals het Concertgebouw en het Muziekgebouw aan ’t Ij. Ze nam deel aan festivals als het Grachtenfestival in Amsterdam en het Harmos Festival (Portugal) en was ze meerdere malen te gast op NPO Radio 4 en op NPO2 bij Podium Witteman. Sinds 2016 is ze ook lid van het Residentie Orkest. Daarnaast is ze gastaanvoerder bij het Kölner Kammerorchester en remplaçeert ze bij orkesten als het Concertgebouworkest en het Nederlands Kamerorkest. Naast moderne altviool speelt ze ook graag in authentieke (barok)setting. Als docent assisteert ze Sven Arne Tepl aan het Conservatorium van Amsterdam.

Iteke voltooide haar Master altviool ‘cum laude’ aan het Conservatorium van Amsterdam als student van Sven Arne Tepl. Tevens studeerde ze barokaltviool bij Shunske Sato en Sayuri Yamagata. Daarvoor studeerde ze viool bij Ilona Sie Dhian Ho aan het Prins Claus Conservatorium, eerst in de Jong Talent Klas, later in de Bacheloropleiding. Op jonge leeftijd won ze prijzen bij het Prinses Christina Concours en het Stift International Music Festival en trad ze op als soliste met jeugdorkesten. Toen ze haar liefde voor de altviool ontdekte, vervolgde ze haar studie bij Gisella Bergman, Esther van Stralen en Sven Arne Tepl. Ze ontving masterclasses van o.a. Tabea Zimmermann, Nobuko Imai, Tatjana Masurenko, Thomas Riebl en Anner Bijlsma.

Met grote dank aan onder andere Stichting Eigen Muziekinstrument bezit ze een altviool van Jürgen Manthey, waar ze met veel liefde op speelt. Ze speelt met een strijkstok van J.S. Finkel, haar in bruikleen gegeven door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.