Musici

Hawijch Elders

Hawijch Elders (1998) is een jonge veelbelovende violiste. Ze is laureaat van Dutch Classical Talent 2021-2022. In december 2019 is aan haar de Vioolbeurs 2019 van het Kersjes Fonds uitgereikt. Zij soleerde met onder andere Real Filharmonia de Galicia, de Nieuwe Philharmonie Utrecht, Orquestra Clássica da Madeira en het Nederlands Philharmonisch Orkest. Ze treedt veelvuldig op in recitals met pianist Sander Sittig. 

Hawijch heeft vele prijzen ontvangen tijdens nationale en internationale vioolconcoursen. In 2021 heeft zij de 1e prijs op het 5e Leonid Kogan International Vioolconcours gewonnen en de 2e Prijs van het Odesa Internationaal Vioolconcours. In 2019 werd zij laureaat van de 3e Oleh Krysa International Violin Competition. In september 2018 won zij de tweede prijs tijdens het 37e 'Premio Rodolfo Lipizer' Internationale Vioolconcours. In januari 2018 soleerde zij met het Residentie Orkest o.l.v. Otto Tauks met het vioolconcert van Antonín Dvorák in de Finale van het Oskar Back concours, wij zij met overweldigende meerderheid de Publieksprijs won en haar de tweede prijs werd toegekend. Eerder won zij prijzen bij het Prinses Christina Concours, het Nederlands Vioolconcours 'Iordens' en de Classic Young Masters Award. 

Sinds 2016 studeert Hawijch bij Ilya Grubert aan het Conservatorium van Amsterdam, eerder studeerde ze bij Benzion Shamir. Hawijch nam deel aan masterclasses van onder andere Ivry Gitlis, Shlomo Mintz, Pierre Amoyal en Emmy Verhey. Hawijch speelt op een viool, gebouwd door Gennaro Gagliano (Napels, ca. 1755) en met een strijkstok, gebouwd door Jean Pierre Marie Persoit (Parijs, 19e eeuw), beide in bruikleen van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds (NMF). De viool behoort tot de ‘collectie Willem G. Vogelaar’.

www.hawijchelders.com/nl/