Musici

Ella van Poucke

Ella van Poucke, geboren in 1994 in Amsterdam, begon op zes jarige leeftijd met cello spelen aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. Later vervolgde zij haar studie aan het conservatorium van Amsterdam. Op 10 jarige leeftijd maakte Ella haar debuut in de Kleine Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam en sindsdien speelt ze in alle belangrijke concertzalen van Nederland.

Ella werd uitgenodigd om te spelen tijdens het 60 jarig jubileum van het gerechtshof, waar de Koningin, Kofi Annan en andere diplomaten aanwezig waren. In 2008 won ze het Prinses Christina Concours en in november van dat jaar maakte ze haar solo debuut in de Grote Zaal van het Concertgebouw te Amsterdam, waar ze samen met cellist Colin Carr het dubbelconcert van Vivaldi uitvoerde. 2010 was voor Ella ook een belangrijk jaar, waarin ze samenspeelde met het Amsterdam Chamber Orchestra én de prijs voor het meest veelbelovende talent won bij het Nationaal Cello Concours in Amsterdam.

Het jaar 2012 bleek ook erg succesvol te zijn voor de jonge celliste: niet alleen vertegenwoordigde ze ons land bij het Eurovision Young Musicians Competition in Wenen, ook won zij de Avond van de Jonge Musicus in april van dat jaar.
Dat Ella van kamermuziek houdt blijkt wel uit het initiatief dat zij heeft genomen met haar broer en pianist Nicolas. Op 1 januari 2009 begonnen ze samen met de EllaNi Kamermuziekserie in de Amstelkerk in Amsterdam. De eerste editie van deze serie vond plaats in december 2010.

Het Zenith Festival in Den Haag nodigde Ella van Poucke uit om te komen spelen, maar ook andere festivals hebben haar gevraagd, waaronder het Verbier Festival Academy in Zwitserland, het Music@Menlo in California, het Pablo Casals Festival in Prades en de Kronberg Cello Masterclasses in Duitsland. Ella maakt daarnaast regelmatig haar opwachting bij het Reizend Muziek Gezelschap waar ze musiceert met violisten Christiaan Bor, Frederieke Saeijs en Simone Lamsma, cellist Godfried Hoogeveen en pianist Jean-Claude Vanden Eynden.

Ella speelde in alle belangrijke zalen van Nederland, in Oostenrijk, Griekenland, Duitsland, Zwitserland, Frankrijk en de V.S. In 2012 heeft Ella veel recitals verzorgd, een traditie die zij dit jaar ook zal voortzetten. Eén van de hoogtepunten in 2013 is haar eigen ‘carte blanche’ serie in het Concertgebouw, het optreden bij het Festspiele Mecklenburg-Vorpommern en bij kamermuziek festival Tussen Maas en Waal.

Om haar spelniveau hoogstaand te houden en verbeteren krijgt ze regelmatig lessen van cellist Colin Carr en speelt ze vaak voor Godfried Hoogeveen. Sinds september 2009 studeert Ella aan het Kronberg Academy in Duitsland, waar ze les krijgt van professor Frans Helmerson. Deze studies worden mogelijk gemaakt door het Opel/Schaefer Stipendium. Ook wat het volgen van masterclasses betreft zit Ella niet stil. Zo heeft ze al aangeschoven bij Bernhard Greenhouse, Gidon Kremer, Andras Schiff, Torleif Thedeen, Arto Noras, Nathaniel Rosen, Laurence Lesser, Timothy Eddy, Anner Bijlsma, Menahem Pressler Mischa Maisky, Yuri Bashmet, Gary Hoffman en leden van het Emerson Quartet.

www.ellavanpoucke.com/