Musici

Christian Akopian

Christian Akopian is 13 jaar en woont in Apeldoorn, en gaat naar klas 2 van het Stedeljk Gymnasium in Apeldoorn. Hij groeit op in een muzikale familie.  

In september 2017 begon Christian met zijn cello lessen bij Inge Grevink en sinds dit jaar is Christian aangenomen bij de jong talentklas van Het Conservatorium van Amsterdam waar hij les gaat volgen bij Monique Heidema. 
Met veel plezier heeft Christian deelgenomen aan diverse concerten en in 2018 was zijn eerste optreden in het Klassiek Open Podium concert in Musis Sacrum waarin hij in een kwartet speelde samen met andere jonge strijkers. 
In 2018 heeft Christian deelgenomen aan Hello Cello Orkest tijdens Cello Biennale in Amsterdam en speelde het slot concert samen met 160 cellisten in het Muziekgebouw op het IJ. In 2019 speelde hij in het Jong Britten Strijkersorkest en heeft hij deelgenomen in diverse concerten. 
 
Naast het werken aan zijn techniek en het uitbreiden van zijn repertoire vindt Christian het ook ontzettend leuk om eigen muziek te componeren. Speciaal voor het Britten cello concours heeft Christian een eigen compositie “Peter en de Wolf” gemaakt, geïnspireerd door het beroemde werk van S.Prokoffief.  
Christian werd de 2e  prijswinnaar van het Britten Cello Concours 2021 in categorie 1 en heeft kort daarna zijn eerste solistische optreden gehad samen met het Britten Jeugd Strijkorkest. 
 
In  2021 en 2022 was Christian uitgenodigd om op te treden tijdens het Klassiek op Het Amstelveld Festival, als jong talent. Tijdens het festival heeft Christian o.a. zijn eigen compositie uitgevoerd. 
In 2023 gaf Christian samen met zijn broers een concert in de serie Klassiek Open Podium in Musis Sacrum Arnhem.  
Dit jaar won Christian Ontwikkelingsprijs tijdens Het Princes Christian Concours en de 2e prijs in Het Britten Cello Concours in categorie 2 en heeft weer een solistische optreden mogen geven samen met het orkest.
 
Christian heeft masterclasses gevolgd bij gerenommeerde cellodocenten Dmitry Ferschtmann, Matthias Naegele en Monique Bartels.