Musici

Ben van Gelder

Ben van Gelder (1988) is een multi-talent, een autoriteit op de altsaxofoon en met zijn eigenzinnige compositiestijl nu al toonaangevend. Al twee albums heeft het jazzfenomeen uit Groningen op zijn naam staan. Frame of Reference en Reprise werden door de nationale en internationale muziekwereld als eigentijdse jazzsensaties ontvangen, zich muzikaal onderscheidend middels een uniek samengaan van ‘lyriek, energie, sierlijkheid en ritmiek’.

Van Gelder heeft zich altijd in een tweespalt tussen Amsterdam en New York bevonden. In beide steden heeft hij zich echter als een onmiskenbare aantrekkingsbron voor muzikaal improvisatietalent weten te onderscheiden. Op 15-jarige leeftijd werd hij toegelaten tot het Conservatorium in Amsterdam. Met een Gold Award van de National Foundation for Advancement in the Arts en als winnaar van de Deloitte Jazz Award in 2007 bewees hij over een uitzonderlijke beheersing van zijn instrument te beschikken, evenals een buitengewone harmonische benadering.

In 2006 kreeg Van Gelder een beurs van de Van de Ende Foundation om een studie aan de New School in de internationale jazzhoofdstad, New York, mogelijk te maken. Ook hier maakte de nog jonge Groninger furore en wist in korte tijd een band met internationaal toptalent samen te stellen. Het kwintet stond, met een aantal uitzonderlijke addities, wereldwijd op verschillende podia. Zo bevonden opkomende sterren als Ambrose Akinmusire, Aaron Parks, Joe Sanders en Ben Street zich al in de formatie waar Van Gelder als bandleider optrad.

Met zijn debuutalbum, Frame of Reference, bewees Van Gelder dat hij niet alleen over een weergaloze beheersing van zijn instrument beschikte, maar dat hij met zes wel overdachte stukken ook uitstekend kon componeren. De plaat werd op Jazzenzo omschreven als ‘één van de mooiste Nederlandse jazzalbums van de afgelopen jaren’. En ook zijn tweede album, Reprise, oogstte alom bewondering en werd afgelopen jaar door de Volkskrant uitgeroepen tot ‘mooiste jazzplaat van het jaar’ (2013).

Ben van Gelder verhuisde, na het Conservatorium van Amsterdam cum laude (10) te hebben afgerond, definitief naar New York om hier zijn onmiskenbare signatuur binnen de hedendaagse jazzmuziek verder te ontwikkelen. Hij wist een plaats te veroveren in de halve finale van de prestigieuze Thelonius Monk Award (2014) en ontving onlangs een felbegeerde compositieopdracht, de Jazz Gallery Residency Commission (2014). Momenteel werkt hij aan zijn derde album dat in de herfst van 2016 zal verschijnen.

www.benvangelder.com/

Concerts in 2016 of Ben van Gelder