Musici

Barbara Kozelj

De Sloveense mezzosopraan Barbara Kozelj is een gepassioneerde en toegewijde artiest en heeft zich bewezen als een charismatisch en veelzijdig musicus. Sinds haar debuut bij het Concertgebouworkest in het voorjaar van 2012 in de Matthäus Passion met Iván Fischer is haar carrière in een stroomversnelling terecht gekomen. Een jaar later had ze groot succes met haar debuut in Carnegie Hall, waar zij Bachs Matthäus Passion zong onder leiding van Iván Fischer. Ook kreeg zij in 2015 lovende recensies voor haar Penelope in Monteverdi's Il Ritorno d'Ulisse in patria met de Academy of Ancient Music en Richard Egarr in de Barbican Hall in Londen.

Barbara treedt regelmatig op met Iván Fischer en zijn Budapest Festival Orchestra. In de zomer van 2016 debuteerde zij bij BBC Proms als alt solist in Mozarts Requiem en ging samen met het BFO op Europese tournee naar Budapest, Amsterdam, Londen, Brugge, Baden-Baden, Berlijn en San Sebastian. Bovendien verschijnt er binnenkort een cd van Mendelssohns A Midsummer Night's Dream op het Challenge Classics label.

Uitgebreide ervaring heeft ze in het operarepertoire. Haar optredens omvatten o.a. Galatea in Aci, Galatea e Polifemo met Gabrieli Consort and Players en Paul McCreesh, Cyrus in Belshazzar in een Harry Kupfer-productie, Ruggiero in Alcina onder leiding van Richard Egarr, Dorabella en Lucretia in Brittens The rape of Lucretia onder Kenneth Montgomery, Kasturbai/ Mrs. Alexander in Glass’ Satyagraha aan de Oper Bonn onder leiding van Ulrich Windfuhr. Daarnaast zong zij Dritte Dame, Flosshilde in Rheingold en Juno in Händels Semele aan het Aalto-Theater Essen, titelrol in Ravels L’Enfant et les Sortilèges onder leiding van Ed Spanjaard, Page in Salome bij De Nederlandse Opera, Donna Elvira in Mozarts Don Giovanni onder leiding van Jan Willem de Vriend, Néris in Cherubini’s Médée voor Opera2day, en Orfeo in Glucks Orfeo ed Euridice in Antwerpen, met De Ministry of Operatic Affairs.

Barbara is een veel gevraagde concertzangeres en ontving lovende kritieken o.a. voor haar uitvoeringen van Mahlers Lieder eines fahrenden Gesellen en Kindertotenlieder, Ravels Shéhérazade, Elgars Sea Pictures, Berlioz's Les Nuits d'été, het Requiem van zowel Verdi als Duruflé, Rossini's Petite Messe Solenelle en het oratoriumrepertoire van Händel en Bach. Daarnaast schrijven hedendaagse componisten voor haar. In 2015 zong Barbara de première van Dobro do - Episodes from the live of a singer in Concertgebouw Amsterdam, samen met Nederlands Kamerorkest en Gordan Nikolic. In maart 2016 zong zij tijdens de ZaterdagMatinee de wereldpremière van de complete Pessoa Cylcus van Jan van de Putte, samen met het Asko| Schönbergensemble en Reinbert de Leeuw. De opname van de live-uitvoering zal in de herfst van 2016 worden uitgebracht op cd.

Gedurende haar carrière heeft Barbara met veel dirigenten samengewerkt, waaronder Jaap van Zweden, Gennadi Rozjdestvenski, Neeme Järvi, Kenneth Montgomery, Paul McCreesh, Stefan Soltesz, Jan Willem de Vriend, Anthony Hermus, Otto Tausk, Uros Lajovic en Per-Otto Johansson. Daarnaast werkte zij samen met The Orchestra of the Age of Enlightenment, Gabrieli Consort and Players, Orquestra Simfonica de Barcelona, Essner Philharmoniker, St. Luke's Orchestra, het Sloveens Philharmonisch Orkest en vrijwel alle Nederlandse symfonie orkesten.

Barbara heeft veel affiniteit met Lieder en geeft recitals met o.a. Phyllis Ferwerda, Richard Egarr en Julius Drake. Haar debuut met de Ebony Band Around Prague kwam uit bij Channel Classics en werd fantastisch ontvangen door zowel binnenlandse als buitenlandse pers.

In de aankomende seizoenen zal Barbara onder andere optreden met het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Birmingham Symphony Orchestra, Academy of Ancient Music, Orchestre National de Lille, Tiroler Symphonie Orchestrer Innsbruck, het Residentie Orkest en Sloveens Philharmonisch Orkest.

De basis van haar muzikale carrière ligt in Slovenië, aan de Academy of Music in Ljubljana en later aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Barbara werd daar onder meer gecoacht door Sasja Hunnego, Meinard Kraak, Ann Murray, Graciela Araya en Anne Sophie von Otter. Daarnaast maakte zij deel uit van De Nederlandse Opera Academie en de Dutch Opera Studio.