Musici

Anton Spronk

Anton Mecht Spronk (1994, Holland/Zwitserland) is winnaar van de 1e prijs, publieksprijs en prijs voor de beste vertolking van de opdrachtcompositie bij het Nationaal Cello Concours 2014 (Cello Biënnale Amsterdam).

Zijn eerste cellolessen kreeg Anton als vierjarige van zijn vader Frank Spronk. Op zijn twaalfde vervolgde hij zijn opleiding op het Koninklijk Conservatorium Den Haag bij Monique Bartels en daarna op het Conservatorium van Amsterdam. Momenteel doet hij zijn Bachelor-opleiding in Zurich bij Thomas Grossenbacher. Anton is ook verbonden aan de 'Internationale Musikakademie Liechtenstein' waar hij regelmatig deelneemt aan masterclasses. Daarnaast volgde hij masterclasses bij o.a. Colin Carr, Valter Despalj, Anner Bylsma, Jens Peter Maintz, Wolfgang Emanuel Schmidt, Troels Svane und László Fenyö.

Eerste prijzen won Anton bij het nationale concours SJMN in 2003 en 2009. In 2010 won hij de eerste prijs en de publieksprijs bij de nationale finale van het Prinses Christina Concours. In het kader van prijzen die hij bij het Prinses Christina Concours heeft gewonnen, mocht Anton in april 2011 als solist een concert geven met het Residentie Orkest en mocht hij in januari 2012 de nieuwjaarsconcerten met het Brabants Orkest verzorgen. In 2015 kreeg hij een eervolle vermelding bij de X Witold Lutoslawski International Cello Competition.

Anton is regelmatig als solist maar ook als kamermusicus actief. In 2008 was hij uitgenodigd met een pianotrio voor een concert in Carnegie Hall in New York. Tot 2009 speelde hij in het strijkersensemble The Fancy Fiddlers van Coosje Wijzenbeek. Bij het Kiwanis Concours 2014 in Zürich won hij met zijn klarinettentrio een eerste prijs.

Anton wordt financieel ondersteund door een stipendium van 'Migros-Kulturprozent'.

Anton heeft een cello, gebouwd in 1865 door J. P. Vuillaume, uit de collectie van het Nationaal Instrumenten Fonds in bruikleen.

www.antonspronk.com/