Musici

Alexander Warenberg

Alexander Warenberg (1998) speelt sinds zijn vijfde jaar cello. Zijn eerste lessen kreeg hij van zijn oom. Vanaf zijn achtste tot zijn achttiende jaar kreeg hij les van Monique Bartels aan het Conservatorium van Amsterdam. Vanaf oktober 2016 studeert Alexander bij Frans Helmerson aan de Barenboim-Said Akademie in Berlijn.

In oktober 2016 won Alexander de eerste prijs en de publieksprijs op het Nationaal Celloconcours in Amsterdam. Daarnaast is hij eersteprijswinnaar van het internationale celloconcours ‘Antonio Janigro’ in Kroatië en won hij eerste prijzen op het Britten cello concours, het nationaal concours van de Stichting Jong Muziektalent en het Prinses Christina Concours.

Alexander treedt zowel solistisch als in kamermuziekverband op. Op het Antonio Janigro Festival in Kroatië soleerde hij met de Zagreb Soloists. Hij soleerde met orkest op onder meer het Kinderprinsengrachtconcert en in de Beurs van Berlage. Ook trad hij solistisch op met het orkest Sinfonia Rotterdam. In kamermuziekverband trad Alexander o.a. op met Menahem Pressler, Paolo Giacometti, Lucas Jussen, Gil Sharon en het Daniel kwartet.

Alexander heeft deelgenomen aan masterclasses van de Zweedse cellist Frans Helmerson tijdens de Lac Léman Music Masterclasses, aan de Kronberg Academy, de Internationale Academie in Nice, tijdens de Cello Biënnale in Amsterdam en aan de Academie van het Pablo Casals Festival in Prades. Alexander is verbonden aan de ‘Internationale Musikakademie Liechtenstein’ waar hij regelmatig deelneemt aan masterclasses van de cellisten Wolfgang Emanuel Schmidt en Jens Peter Maintz.

Hij heeft gespeeld op verschillende festivals zoals het Internationale Kamermuziekfestival in Utrecht, het Grachtenfestival in Amsterdam, het Festival Bad Ragaz in Zwitserland, de Cello Biënnale in Amsterdam en het Festival Wonderfeel. In 2016 is aan Alexander op het Grachtenfestival in Amsterdam, de Bunschoten Jonger Talent Prijs toegekend.
Aankomende zomer neemt Alexander deel aan het gerenommeerde Verbier Festival Academy.

Alexander speelt op een Jean Baptise Vuillaume cello uit 1845, ter beschikking gesteld door het Nederlands Muziekinstrumenten Fonds.