Musici

Adam Akopian

Adam Akopian (2008) begon in 2015 met zijn pianolessen bij Aljosja Buijs. Vanaf 2018 heeft hij zijn lessen voortgezet bij Frank Peters. Sinds een paar jaar studeert Adam aan de Sweelinck Academie, de opleiding voor Jong Talent van het Conservatorium van Amsterdam en zijn hoofdvakdocent is Frank Peters. Adam volgt regelmatig masterclasses bij Mila Baslawskaya, ook heeft Adam masterclasses gevolgd bij David Kuyken, Thomas Beijer en Hannes Minnaar.

Adam heeft al diverse solo-optredens gedaan in o.a. Musis Sacrum te Arnhem, Bernard Haitinkzaal, Muziekgebouw aan Het IJ en Het Concertgebouw in Amsterdam. In januari 2020 en april 2021 heeft Adam live opgetreden op NPO Radio 4 vanuit de Spiegelzaal van Het Concertgebouw. Ook was hij in maart 2021 te gast in de live uitzending van Podium Witteman in de serie Jonge Helden.

Adam was finalist bij het Internationale César Franck Concours (2019) en bij het Steinway Pianoconcours (2020). Tijdens Het Nationale PianoFest Concours (Amsterdam 2019) won Adam de eerste prijs. Tijdens het Princes Christina Concours 2021 won Adam de eerste prijs in de regio Oost en de tweede prijs in de Nationale Finale. In juni 2021 werd Adam de winnaar van Het Koninklijk Concertgebouw Concours 2021.In de zomer 2021 was Adam uitgenodigd om op te treden tijdens Het Grachtenfestival in Amsterdam en Het Oranjewoud festival. 

In september van dit jaar heeft Adam zijn debuut gehad als solist met het Concertgebouw Kamerorkest tijdens het festival Klassiek op het Amstelveld, waar hij het Pianoconcerto no.14 KV449 van Mozart heeft uitgevoerd. En in december 2021 volgde nog een solistische optreden met het Britten Jeugd Strijkersorkest, waar hij het werk van J.Turina “Rhapsodia Simfónica” heeft uitgevoerd. Op 23 februari 2022 vond zijn solorecital plaats in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw. In het seizoen 2022-23 zal Adam in diverse festivals optreden en in oktober 2022 komt een van zijn muzikale dromen uit: Adam is uitgenodigd om op te treden in De Grote Zaal van Het Concertgebouw in Amsterdam.

Adam bezoekt regelmatig concerten van grote musici. Zijn favoriete pianisten zijn Daniil Trifonov, Vladimir Horowitz en Svyatoslav Richter. Adam zit op Het Gymnasium Apeldoorn. Hij is zeer geïnteresseerd in vreemde talen en filosofie.


Concerten in 2022 van Adam Akopian