Musici

Yang Yang Cai

Yang Yang Cai (1998) begon op vijfjarige leeftijd pianolessen te volgen bij Noor Relijk. Op tienjarige leeftijd werd zij aangenomen in de klas van de vooraanstaande pianopedagoog Jan Wijn. In mei 2019 behaalde zij haar Bachelor aan het Conservatorium van Amsterdam met uitmuntende beoordelingen. Yang Yang heeft talloze masterclasses gevolgd bij onder andere Boris Berman, Matti Raekallio, Mikhail Voskresensky, Jacques Rouvier, Klaus Hellwig en Arie Vardi. Daarnaast deed zij in 2019 mee aan een workshop van Maria João Pires die verder reikt dan alleen musiceren. Ook heeft zij 'Deeper Performance Studies' gevolgd bij Frédéric Chiu. 

In 2008 behaalde zij de eerste prijs op het Steinway Piano Concours. Daarop mocht zij als negenjarige Nederland op het Internationale Steinway Festival vertegenwoordigen: ze speelde in de fameuze Laeiszhalle te Hamburg en ontving lovende recensies van de plaatselijke pers. In 2012 won zij opnieuw het Steinway Piano Concours. In 2013 behaalde Yang Yang de eerste prijs in de Junior Finale van de internationale Young Pianist Foundation (YPF) Concours, waar zij Mozarts Pianoconcert No. 14 uitvoerde met het Yehudi Menuhin School Orchestra. In 2017 verwierf zij de Classic Young Masters Award. Op 10 februari 2019 is Yang Yang uitgeroepen tot de grote winnaar van de prestigieuze Grand Prix Youri Egorov in de internationale YPF Piano Competition: een zware competitie met als hoogtepunt haar vertolking van het tweede pianoconcert van Chopin, samen met het symfonieorkest van het Conservatorium van Amsterdam onder leiding van Jean-Bernard Pommier. 

Yang Yang heeft inmiddels gespeeld in verscheidene belangrijke Nederlandse concertzalen waaronder het Concertgebouw Amsterdam, het Muziekgebouw aan ’t IJ, het DeLaMar theater en Koninklijk Theater Carré. Daarnaast nam zij onder meer deel aan The International Holland Music Sessions en Aspen Music Festival and School 2018 (VS). Zij is een veelgevraagde gast op het Grachtenfestival Amsterdam, Naarden Piano Festival, Festival Wonderfeel, Festival Jong Talent Schiermonnikoog, het Internationaal Kamermuziekfestival Schiermonnikoog. Ook heeft ze diverse keren opgetreden in de tv-programma’s DWDD en Podium Witteman. 

Yang Yang musiceert niet alleen als solist maar speelt ook graag kamermuziek. Met violist Shin Sihan en cellist Alexander Warenberg vormt zij sinds 2017 het Amsterdam Piano Trio. In 2019 traden zij onder meer op in de Kleine Zaal van het Concertgebouw, met werken van Beethoven, Ravel en Shostakovich.

Yang Yang werkt regelmatig samen met altviolist Michael Gieler en Music Stages. Zij treden dan bij voorkeur buiten de gebaande paden en werken onder andere samen met dansers of voeren bekende werken uit in een bijzondere bezetting.

Yang Yang verbreedt haar muzikale horizon in Italië aan de Accademia Pianistica di Imola bij Enrico Pace.  

 

 

 

www.yangyangcai.com