Zuidplein

Strawinskylaan 61 1077 XW

Het Zuidplein bestaat al langer dan de officiële start van de Zuidas in 1998. Aanvankelijk was het een open plein met een busstation aan de oostelijke hoofdingang van het World Trade Center in Amsterdam. Aan de zuidzijde wordt het plein begrensd door het station Amsterdam Zuid.

In de periode 2002 - 2004 is op de plaats van het toenmalige busstation de uitbreiding van het WTC gerealiseerd, een 105 meter hoge kantoortoren.
Het besloten plein wat toen ontstaan is, is voorzien van boombakken variërend van 5 m2 tot 10 m2, waarin 21 verschillende soorten bomen staan, Door deze verscheidenheid aan bomen, is er op het plein door het jaar heen steeds een andere blad- en bloeivorm te zien.
De boombakken zijn zo ontworpen dat mensen er makkelijk op kunnen zitten, mede hierdoor is het plein zeker met mooi weer een van de drukst bezochte verblijfspleinen van Nederland geworden.

Het plein is ook een knooppunt voor reizigers, onder het plein bevindt zich een parkeergarage voor auto,s, maar ook een fietsenstalling met 2.500 stallingplaatsen, dag en nacht bewaakt en de eerste 24 uur gratis. Aan de noordzijde van het plein zijn bushaltes en een tramhalte, aan de oostzijde een taxi standplaats en aan de zuidzijde tenslotte geeft het plein toegang tot de metro/sneltram en trein.