Sloterplas

De Sloterplas ligt in het midden van de Westelijke Tuinsteden in Amsterdam. De plas werd gegraven tussen 1948 en 1956 en is circa 30 meter diep. Als onderdeel van het Algemeen Uitbreidingsplan (A.U.P.) van 1935 werd de lager gelegen Sloterdijkermeerpolder, in de voormalige gemeente Sloten, bestemd voor zandwinning ten behoeve van de nieuw te bouwen tuinsteden Slotermeer, Geuzenveld, Slotervaart en Osdorp. Tevens kon hiermee te midden van de nieuwe wijken een groot park en recreatiegebied worden gerealiseerd: het Sloterpark. De vruchtbare bovenlaag van veen en klei werd gebruikt voor ophoging van het Sloterpark rond de plas.

In 1957 werd aan de noordkant van de plas het Sloterplasbad geopend, in 1973 verrees hier het Sloterparkbad, een overdekt zwembad en een buitenbad, dat in 2001 werd vervangen door een nieuw gebouw voor de (wedstrijd-)zwemsport. De Sloterplas wordt, vooral aan de zuidoost-kant, gebruikt voor zeil-, kano-, hengel- en duik- sport. In juni 2006 werd in en om de plas voor het eerst een triatlon gehouden. Jaarlijks vindt in oktober de Sloterplasloop plaats, een hardloopwedstrijd rond de Sloterplas. Zowel aan de noordwestkant, als aan de zuidoostkant ligt een haventje voor zeil- en motorboten.

De Sloterplas is het kloppend hart van Nieuw-West. Een Amsterdams icoon waar veel Amsterdammers samenkomen. Genieten van de uizichten, cultuur snuiven, zwemmen in de plas, een hapje eten en lekker varen is allemaal mogelijk in en rondom de Sloterplas. Het Grachtenfestival en Meervaart slaan de handen ineen met lokale culturele partners uit de buurt voor een dynamische programma aan de plas. Het jubileumjaar (25 jarig bestaan) van het Grachtenfestival wordt aan de plas gevierd. Kom dat samen vieren!