Sloterplas

1064 DH Amsterdam

De Sloterplas ligt in het midden van de Westelijke Tuinsteden in Amsterdam. De plas werd gegraven tussen 1948 en 1956 en is circa 30 meter diep. Als onderdeel van het Algemeen Uitbreidingsplan (A.U.P.) van 1935 werd de lager gelegen Sloterdijkermeerpolder, in de voormalige gemeente Sloten, bestemd voor zandwinning ten behoeve van de nieuw te bouwen tuinsteden Slotermeer, Geuzenveld, Slotervaart en Osdorp. Tevens kon hiermee te midden van de nieuwe wijken een groot park en recreatiegebied worden gerealiseerd: het Sloterpark. De vruchtbare bovenlaag van veen en klei werd gebruikt voor ophoging van het Sloterpark rond de plas.

In 1957 werd aan de noordkant van de plas het Sloterplasbad geopend, in 1973 verrees hier het Sloterparkbad, een overdekt zwembad en een buitenbad, dat in 2001 werd vervangen door een nieuw gebouw voor de (wedstrijd-)zwemsport. De Sloterplas wordt, vooral aan de zuidoost-kant, gebruikt voor zeil-, kano-, hengel- en duik- sport. In juni 2006 werd in en om de plas voor het eerst een triatlon gehouden. Jaarlijks vindt in oktober de Sloterplasloop plaats, een hardloopwedstrijd rond de Sloterplas. Zowel aan de noordwestkant, als aan de zuidoostkant ligt een haventje voor zeil- en motorboten.

Bij de instelling van de Amsterdamse stadsdelen in 1990 werd de Sloterplas verdeeld over de drie aanliggende stadsdelen Geuzenveld-Slotermeer, Slotervaart en Osdorp. Sinds 1 mei 2010 ligt de plas in één stadsdeel: Amsterdam Nieuw-West.

De gemeenteraad heeft in de Voorjaarsnota 2015 extra geld beschikbaar gesteld om de Sloterplas te transformeren tot hét stadsmeer van Amsterdam. De Sloterplas is dus volop in ontwikkeling. Eerder dit jaar is het bestaande zwemstrandje vijf keer zo groot gemaakt, het is nu een echt strand. Je kan er parasols en strandstoelen huren, er staan twee foodtrucks waar wat te eten en drinken gekocht kan worden en er komt een beachvolleybal-net. Vóór het zwemseizoen van 2017 worden onder andere nog fietsparkeervoorzieningen en een uitdagend speeltoestel voor kinderen geplaatst.