Royal Bank of Scotland

Gustav Mahlerlaan 350 1082 ME Amsterdam

UNStudio
Zuidas Amsterdam

Sinds juni 2011 bewoont RBS de begane grond en de bovenste 9 verdiepingen van de UNStudio. Dit geraffineerde ontwerp van de UNStudio is ontworpen door architect Ben van Berkel. Deze heeft bij het grote publiek zijn naam gevestigd met zijn ontwerp voor de Erasmusbrug te Rotterdam (1996).

Om het geraffineerde ontwerp van de UNStudio op waarde te schatten is meer nodig dan een vluchtige blik. Vanaf De Boelelaan lijkt het gebouw te bestaan uit een vlak scherm van horizontale, witte lijnen die op verschillende plaatsen als het ware een stukje omhoog worden getild. Dit horizontale ritme geeft de toren van afstand een grafisch effect, waardoor deze als een witte monoliet afsteekt tegen de omgeving. Het vlakke lijnenspel is echter maar schijn, zoals de toeschouwer ervaart die de toren dichter nadert. Pas dan is te zien dat achter de knik in de lijn een diepe, glazen vide is aangebracht. De lijnen bestaan uit aluminium banden die in hoogte en dikte variëren. Deze variatie is niet willekeurig, maar laat een bijzonder verloop zien, waarbij de banden naar boven toe steeds breder worden en meer van het glas wegnemen.

Heyligers design + projects die door RBS in de arm is genomen, heeft de inrichting van het interieur nauwkeurig afgestemd op het bijzondere ontwerp van de UNStudio. De balie in de ontvangsthal is hier duidelijk een voorbeeld van, eveneens de zitjes op de verschillende etages en de gebruikte kleuren.