Remise Lekstraat

Arlandaweg 100 Amsterdam 1079 KN Amsterdam

De Remise Lekstraat, ook wel remise Kromme Mijdrechtstraat genoemd, is een Amsterdamse tramremise met het huisadres Kromme Mijdrechtstraat 25 in de Rivierenbuurt. Zij is gebouwd in 1927-'29 door de Dienst Publieke Werken voor de Gemeentetram Amsterdam en nu nog in gebruik bij de stedelijke vervoersmaatschappij GVB.

De remise werd gebouwd op de plaats van de in 1918 geopende houten noodremise bij de Watertoren aan de Amsteldijk. Bij de ingebruikname in 1929 was het de grootste tramremise van Europa. Nu is het de tweede remise van het Amsterdamse trambedrijf. Het is een éénrichtingremise, de trams rijden binnen aan de zijde van de Amsteldijk en aan de zijde van de Lekstraat eruit. Sinds enige jaren staat het gebouw op de lijst van Rijksmonumenten.

De naam Lekstraat is ontleend aan het feit dat de remise is gelegen recht tegenover de Lekstraat. Het uitrijden geschiedt via deze straat. De uitruksporen komen samen op de T-kruising van de Kromme Mijdrechtstraat en de Lekstraat in een enkelspoor naar deze straat. De trams van de lijnen 3, 4, 7, 9, 12 en 14 zijn in de remise ondergebracht. Remise Lekstraat nu wordt alleen nog gebruikt als stalling.

In de remise Havenstraat wordt nu het dagelijks onderhoud van alle trams gedaan, waardoor er dagelijks overbrengingsritten noodzakelijk zijn. Per 12 juli 2010 zijn beide remises organisatorisch samengevoegd.

Naast trams en museumtrams is de remise in de jaren zestig ook enige tijd ingebruik geweest voor stalling van lesbussen.