Podium Amstelzijde - Ouderkerk aan de Amstel

Vondelstraat 1 1184 TZ Ouderkerk aan de Amstel

Ouderkerk aan de Amstel, meestal kortweg Ouderkerk genoemd, is een dorp in de Nederlandse provincie Noord-Holland en ligt aan de Amstel. Het ligt niet ver van Amsterdam, maar is eerder gebouwd dan Amsterdam. De Amstel komt in Ouderkerk van de kant van Nes aan de Amstel, en stroomt door naar Amsterdam.

Het oude gedeelte van Ouderkerk ligt aan de rechteroever van de Amstel. Dat deel van het dorp is een oude kern met een rijk cultuurgoed, met een 18e eeuwse hervormde kerk, tegenwoordig Amstelkerk geheten, en een 19e eeuwse neogotische katholieke kerk, de Urbanuskerk, naar ontwerp van Pierre Cuypers. In het oude gedeelte van Ouderkerk staat het gemeentehuis van Ouder-Amstel en er zijn er restaurants en winkels te vinden. Het nieuwe gedeelte bestaat uit een woonwijk en een haventje. Aan de overkant, aan de linkeroever van de Amstel, staat een aantal mooie huizen langs het water.

Ouderkerk ligt ten zuiden van Amsterdam, ten oosten van Amstelveen, ten westen van Amsterdam Zuidoost en Duivendrecht en iets ten noorden van de grens met de provincie Utrecht. Het is verdeeld over twee gemeenten, de dorpskern ligt in de gemeente Ouder-Amstel, de overkant is deel van Amstelveen. Er zijn 269 bedrijven gevestigd, waarvan 60 boerenbedrijven.