Ons' Lieve Heer op Solder

Oudezijds Voorburgwal 40 1012 GE Amsterdam


Museum Ons’ Lieve Heer op Solder is één van de oudste musea in Amsterdam en misschien wel het meest verrassendste; een 17de- eeuws woonhuis met een rooms katholieke huiskerk op Solder.

De in het Duitse Coesfeld geboren Jan Hartman liet de kerk tussen 1661 en 1663 op de zolders van zijn huis bouwen. Deze huiskerk deed tot in de 19de eeuw dienst in een periode dat katholieke vieringen eigenlijk verboden waren.
Sinds 1888 is het huis een museum dankzij de betrokkenheid van Amsterdamse particulieren die het pand kochten en er een museum voor katholiek erfgoed begonnen. “Het authentieke interieur is onze kostbaarste schat, onze Nachtwacht”, aldus de directeur van het museum Judikje Kiers. Het bijzondere monument gelegen in de oude binnenstad van Amsterdam, is historisch erfgoed waarvoor de afgelopen jaren steeds meer belangstelling is gekomen. Deze groei heeft ertoe geleid dat het museum de komende tijd gaat restaureren, herinrichten en uitbreiden. Enerzijds om bezoekers beter te kunnen ontvangen en informeren en anderzijds om het monument beter te kunnen behouden.

2012 Staat in het teken van het opnieuw inrichten van de kerk. Waar in de vorige eeuw kasten omgebouwd werden tot vitrines met als doel er kunstvoorwerpen in te tonen, wordt nu het proces omgekeerd; vitrines zijn en verwijderd en kasten worden weer kasten. Uitgangspunt is de oorspronkelijke functie van een ruimte en daar wordt de inrichting op afgestemd. De bezoeker ervaart hoe de huiskerk eruit zag in de tijd dat deze echt in gebruik was als kerk. Kleur, licht, en inrichting ademen straks de sfeer uit van de periode waarin de laatste missen in de zolderkerk plaats vonden, eind 19de eeuw.