Odeon

Singel 460 1017 AW Amsterdam

Odeon is gebouwd in 1662 als bierbrouwerij Het Witte Lam.
In de 18e eeuw is het pand in gebruik genomen als een commerciehuis door de familie van Staphorst. In 1782 vonden er de onderhandelingen plaats over de eerste lening van Nederland aan de Verenigde Staten. De lening werd in het gebouw ondertekend door John Adams, die later de 2e president van de VS zou worden. In 1838 is Odeon gerenoveerd en heropend als eerste concertzaal van Amsterdam, waar beroemde musici zoals Clara Schumann optraden. Ook waren er voorstellingen te zien door onder meer de beroemde acteur Eduard Verkade, die er Hamlet van William Shakespeare vertolkte en werden er films vertoond.
In de navolgende periode fungeerde het gebouw grotendeels als veilinghuis. In 1981 opende Odeon haar deuren als discotheek.
Odeon is in 2003 overgenomen door de eigenaar van Hotel Arena, en is na een complete renovatie in april 2005 heropend. Net als in Hotel Arena zijn de klassieke elementen van het monumentale gebouw intact gebleven en is er (door IDing Design) een eigentijds ontwerp aan het interieur gegeven.