NYSE Euronext Amsterdam

Damrak 70 1012 JW $record.getLabel('40496')

Welkom bij de beurs

NYSE Euronext is gevestigd op het meest bekende financiële adres van Nederland: Beursplein 5 in Amsterdam.

U maakt kennis met de bijzondere sfeer die architect Jos Cuypers in het beursgebouw heeft weten te creëren. De feestelijke oplevering van dit beursgebouw vond plaats op 22 december 1913 en op 2 januari 1914 ging de effectenhandel van start.
Ruim tachtig jaar later kwam de beursvloer in gebruik bij de Optiebeurs.

Van 1998 tot eind 2002 deed de vloer dienst als handelsplaats voor de optiebeurs. Optiehandelaren kenden nog het ‘open outcry’ systeem, het luid en duidelijk roepen van orders en prijzen. Op drukke dagen was de vloer een waar pandemonium.

Zowel de effectenhandel als de optiehandel zijn inmiddels volledig geautomatiseerd en gedigitaliseerd. Desondanks biedt Beursplein 5 nog steeds onderdak aan veel handelaren. Hun verrichtingen achter het beeldscherm leveren misschien een minder spectaculair schouwspel op, maar wel worden er nu veel meer contracten verhandeld dan voorheen.

De Effectenbeurs en de in 1978 opgerichte optiebeurs bundelden in 1997 hun krachten in Amsterdam Exchanges.
In 2000 fuseerde Amsterdam Exchanges met de beurzen van Frankrijk en België tot Euronext, de eerste grensoverschrijdende beurs in Europa. Een jaar later kwamen de beurs van Portugal en de Londense derivatenbeurs Liffe erbij.
Een samengaan met de beurs van New York, bracht in 2007 NYSE Euronext tot stand.

Amsterdam was niet alleen de eerste stad waar aandelen werden verhandeld, in 1978 had Amsterdam ook de primeur van de eerste Europese optiebeurs: de European Options Exchange. Nog steeds is Amsterdam een belangrijk centrum waar het gaat om de handel in aandelenopties, en effecten.