Noorderpark

1032 AB Amsterdam

Het Noorderpark slaat de brug in Noord. Kom genieten van de bijzondere initiatieven of organiseer zelf een activiteit. Natuur en cultuur snuiven, spelen, bewegen, tot rust komen, nieuwe mensen ontmoeten, klussen of iets voor de buurt betekenen, het kan allemaal in het Noorderpark. Deze website bundelt alle initiatieven, activiteiten en nieuwtjes. En we nodigen jou uit om mee te doen en bij te dragen aan een levendig, groen en verbindend Noorderpark.

Het Noorderpark is een samensmelting van het Florapark en Volewijkspark, die worden gescheiden door het Noordhollands Kanaal. Het Florapark werd in 1921 als eerste aangelegd, passend bij de groene idealen die hoorden bij de beroemde ‘tuindorpen’ in Amsterdam-Noord. Het park werd ontworpen in Engelse landschapsstijl door Jan Willem Tellegen. In 1937 opende het Floraparkbad in het park. De tuinstadidealen kregen ook vorm aan de andere kant van het kanaal, met de bouw van de Vogelbuurt en Tuindorp Buiksloot. Voor de bewoners van deze wijken werd in de jaren ’30 het Volewijkspark aangelegd, in vergelijkbare Engelse Landschapsstijl.

Samen zijn de twee parken nu de groene longen van stadsdeel Noord. Toch horen ze nog niet echt bij elkaar. De opening van de IJtunnel in 1968 en de aanleg van de Nieuwe Leeuwarderweg dwars door het Volewijkspark, maakten dat er niet veel beter op. Maar het tij keert: het Noorderpark wordt stapje voor stapje steeds meer één geheel.