Museum Het Grachtenhuis

Herengracht 386 1016 CJ Amsterdam


De huizen aan de Herengracht behoren van oudsher toe aan de bestuurders van de stad. Tussen 1663 en ongeveer 1665 werd dit statige huis aan de Herengracht gebouwd in opdracht van de succesrijke zakenman Karel Gerards. Vanaf dat moment is Herengracht 386 het onderkomen geweest van vele prominente koophandelaren en bankiers zoals Pieter Pels en Jan Willink. Binnen de muren van dit huis zijn er vele belangrijke transacties gesloten – met de Russische aristocratie, met Franse koningen en met de Amerikaanse upper class.

Herengracht 386 is een grachtenhuis met een bijzondere plaats in het verhaal van de Amsterdamse grachtengordel én de kunst van de Gouden Eeuw. Het Grachtenhuis, dat zich bevindt op het scharnier van de belangrijkste zeventiende-eeuwse stadsuitbreidingen en dat in zijn eigen geschiedenis eeuwen en werelddelen met elkaar verbindt, is de entree tot de grachtengordel.

De zogenaamde pronkkamers op de bel-étage (de eerste verdieping) werden speciaal ontworpen voor officiële ontvangsten en gelegenheden in de adellijke herenhuizen vanaf de 17-e eeuw. De kamers dienden om het aanzien en de status van de eigenaar te tonen. De pronkkamers zijn tot op de dag van vandaag zeer goed bewaard gebleven. Zij tonen ons de verworvenheden van de trotse eigenaars van Herengracht 386 gedurende de afgelopen 4 eeuwen.

www.hetgrachtenhuis.nl