Museum de Noord

Jacob Obrechtplein 7 huis 1022 AD Amsterdam

 
Het museum is sinds 2009 gevestigd in het voormalig Gemeente Badhuis van Vogeldorp. Dit dorp werd in 1918/19 gebouwd om de woningnood in Amsterdam te helpen oplossen. Omdat men dacht dat de woningnood snel voorbij zou zijn, is Vogeldorp niet onderheid. Het staat op betonnen platen. Het was niet alleen een nooddorp, maar ook een tuindorp. De ideeën van Ebenezer Howard over het noodzakelijke groen voor arbeiders werden overgenomen en elk huis kreeg een tuintje. Voor douches was geld noch ruimte, maar de gemeente vond wel dat men zich wekelijks moest wassen. Vandaar het Badhuis.

Dorp en Badhuis zijn recent gerestaureerd en hebben de status van een Gemeentelijk Monument gekregen. De bouwstijl wordt de landelijke variant van de Amsterdamse School genoemd. Daarom heeft het Badhuis de vorm van een stolpboerderij.

Het museum houdt wisseltentoonstellingen. Meestal wordt een onderdeel van de duizendjarige geschiedenis van de bewoning van het stadsdeel Noord tentoongesteld. Die geschiedenis is zeker tweehonderd jaar ouder dan die van de rest van Amsterdam. Ter afwisseling wordt lokale kunstenaars die wel over een atelier in Noord beschikken, maar niet over expositieruimte, de mogelijkheid geboden hun werk tentoon te stellen.

Het museum is een vrijwilligersorganisatie die door het stadsdeelbestuur, enkele sponsoren, bezoekers en een Vriendenvereniging financieel wordt ondersteund.

www.museumamsterdamnoord.nl