Koepelkerk


Een van de beroemdste schilders ooit, Vincent van Gogh, schetste de Koepelkerk terwijl hij wachtte op de aankomst van een vriend op het Centraal Station. Hij schilderde het in 1885 en noemde dit meesterwerk “Gezicht op de Singel Amsterdam”.

Het majesteuze model voor dit schilderij, de Koepelkerk, werd gebouwd tussen 1668 en 1671 voor de lutherse gemeente door architect Adriaan Dortsman. Het koepel ontwerp dankt zijn oorsprong aan het feit dat het voor lutheranen verboden was kerktorens te bouwen. Dit bracht de architect op een koepelvormige structuur, welke later de naam aan de kerk zou geven; de Koepelkerk.

Na de brand van 1822 moest de kerk volledig herbouwd worden en werd de Koepel verhoogd. In 1830 werd het befaamde Johan Bätz orgel geplaatst, wat nog steeds een van de grootste orgels in Nederland is. De lutheranen gebruikten de kerk tot 1935 waarna ze gebruikt werd voor concerten en andere doeleinden.

Na een grondige facelift werd de kerk in 1975 in gebruik genomen als unieke congres- en evenementlocatie. Tegenwoordig is de kerk nog steeds een magisch aangezicht aan de westelijke kanaal route. Het prachtige gebouw, nu onderdeel van het Renaissance Amsterdam Hotel, heeft wereldwijd evenementplanners geïnspireerd tot een grote variatie van evenementen waaronder bruiloften, congressen, mode shows, product presentaties en gala diners.

www.marriott.com