Huis Bartolotti

Herengracht 172 1016 BP Amsterdam

Huis Bartolotti


Huis Bartolotti is sinds 1620 een bijzondere verschijning aan de Herengracht. Het huis werd in opdracht van Willem Bartolotti van den Heuvel gebouwd. Deze Hollandse koopman erfde zijn Italiaanse naam en zijn vermogen van een oom uit Bologna. Het huis heeft een opvallende gevel in rode baksteen, rijk gedecoreerd met koppen, vazen en ander beeldhouwwerk. Het ontwerp wordt toegeschreven aan de beroemde 17de-eeuwse steen- en beeldhouwer Hendrick de Keyser.


Oorspronkelijk betrof het één woonhuis, dat aan het eind van de 17de eeuw werd gesplitst in twee aparte huizen. In 1734 werd het interieur van het rechter huis gemoderniseerd door de toenmalige bewoners, het echtpaar Nicolaas Hasselaar en Anna Kick Pancras. Het stucwerk in de gang en de rijke aankleding van de voorzaal dateren gedeeltelijk van deze tijd. Voor de decoraties van de zaal werden belangrijke kunstenaars aangesteld. Beeldhouwer Jean-Baptist Xavery vervaardigde het beeldhouwwerk boven de schouw. De schilderstukken boven de deuren zijn echte ‘witjes’, afbeeldingen in grijstinten die de schijn wekken beeldhouwwerk te zijn, vervaardigd door de kunstschilder Jacob de Wit. Ook de plafondschilderingen zijn gemaakt door De Wit. De wanden van de voorkamer zijn voorzien van dromerige landschapsschilderingen. Isaac de Moucheron vervaardigde deze schilderingen in de achttiende eeuw, maar ze zijn pas in de negentiende eeuw in het huis aangebracht. De achterzaal heeft een 19de-eeuws interieur met imitatie goudleerbehang.


De twee huizen zijn in 1931 en in 1961 door Vereniging Hendrick de Keyser verworven. Deze vereniging heeft als doel het behoud van architectonisch of historisch waardevolle huizen in Nederland. De vereniging doet dit door huizen te verwerven, te restaureren en vervolgens te verhuren. Hendrick de Keyser is een vereniging zonder winstoogmerk. Voor haar leden organiseert de vereniging rondleidingen, excursies en architectuurlezingen. Sinds een aantal jaar is Huis Bartolotti in gebruik als kantoor van de Vereniging.