Hortus Botanicus

Plantage Middenlaan 2 a 1018 DD Amsterdam

Midden in het hectische centrum van Amsterdam ligt een van de oudste botanische tuinen ter wereld.

De Hortus is slechts 1,2 ha groot, maar haar plantenrijkdom is enorm. In de tuin en kassen groeien maar liefst 4.000 verschillende soorten planten uit alle windstreken. Al in de 17e eeuw werden exotische planten door de VOC naar de Hortus gebracht. Tegenwoordig wisselen botanische tuinen middels een internationaal netwerk plantmateriaal met elkaar uit. In de loop der eeuwen is de Hortus een levend museum geworden van planten uit alle continenten.
Planten in de Hortus behoren tot de natuurlijke vormen zoals deze in de natuur voorkomen. Vaak zijn ze opgekweekt uit zaad dat in het wild is verzameld. Door de planten te kweken en te vermeerderen draagt de Hortus bij aan het behoud van deze soorten.
Op het terrein van de Hortus staan verschillende monumentale gebouwen. De historische Palmenkas, waar het concert plaatsvindt, is gebouwd in 1912. Hugo de Vries, toenmalig hoogleraar kreeg een baan aangeboden in New York. Om hem in Amsterdam te houden, kwam het stadsbestuur tegemoet aan zijn wensen. Één daarvan was een grote, nieuwe kas in de Hortus. Het hoge gebouw met zijn stenen bestrating ademt een Victoriaanse sfeer. In dit rijksmonument huisvest de Hortus nog steeds zijn palmen en bijzondere cycadeeëncollectie. Cycadeeën zijn altijd een belangrijke groep planten voor de Hortus geweest. Het oudste exemplaar is reeds 300 jaar geleden met de VOC naar Nederland gekomen en staat sinds 1850 in de Hortus. Daarnaast staan er enkele bomen in de Palmenkas die in 1912 geplant zijn ten tijde van Hugo de Vries, zoals de kaneelboom en de rubberboom.

www.hortus-botanicus.nl