Het Witte Huys

Keizersgracht 319 1016 EE


‘t Witte Huys, Keizersgracht 319, is gebouwd in 1639 in opdracht van VOC koopman Daniel Sohier. De architect was Philips Vingboons (1606-1678), een pionier van het Hollands Classicisme.

Huis Sohier zoals het in veel publicaties genoemd wordt is met de verhoogde halsgevel één van de mooiste voorbeelden van de Hollands Classicistische stijl van Vingboons. De gevel is opgetrokken uit het blonde Bentheimer zandsteen (vandaar de naam ‘t Witte Huys) en heeft toscaanse pilasters op de begane grond en dorische pilasters op de eerste en tweede verdieping. De pilasters zijn twee aan twee gekoppeld door kroonlijsten en driehoekige frontons. Ook de hals wordt gemarkeerd door een driehoekig fronton.

Het interieur is rond 1700 vernieuwd. Verrassend zijn in de imposante gang de allegorische figuren en bustes in rondboog nissen, waar de stucwerkdraperie, de leeuwenpoten en andere details over de randen van uitzonderlijk hoge marmeren platen hangen. Het werk van de van Logterens.

De voorste stijlkamer is behangen met schilderingen van Isaac de Moucheron en plafond “witjes” van Jacob de Wit. In de 19de eeuw is in de binnenplaats tussen voor en achterhuis, een prachtige brede wenteltrap met mahoniehouten balusters gebouwd.