Gedempte Gracht Zaandam

1506 Zaandam

De Gedempte Gracht is (anders dan de naam suggereert) grotendeels een gracht in Zaandam, met aan beide zijden een winkelstraat, en met bruggetjes. Het geheel is voetgangersgebied. Aan de oostzijde is het laatste deel wel voor rijverkeer. Hier is de Beatrixbrug over de Zaan, waarna de Peperstraat begint. De straat loopt aan de westzijde tot het Rustenburg.

Aan de zuidkant is een stenige oever, aan de noordkant een grassige. Enkele bruggen hebben lange banken. Aan de stenige oever zijn er ook enkele trapjes naar het water, waarop men kan zitten. Er zijn verder een muziekkoepel en in Zaanse stijl ontworpen houten kiosken.

Tegenover de Gedempte Gracht, aan de Hermitage, is bioscoop Pathé Zaandam en in het verlengde van de straat ligt het station Zaandam.

De Gedempte Gracht is ontstaan in 1858 toen de brede sloot tussen de twee paden aan weerszijden hiervan werd gedempt. Zuidelijk van de sloot lag het Zilverpad en noordelijk het Geldelozepad, ook wel het Kuyperspad genoemd. Beide paden waren al in de zeventiende eeuw aanwezig.

De Gedempte Gracht werd een voor Zaandam belangrijke winkelstraat maar was ook een belangrijke doorgaande weg voor het verkeer. In 1983, toen bij de opening van de Hemtunnel het station van Zaandam werd verplaatst, lag het station in het verlengde van de Gedempte Gracht in plaats van tegenover de Stationsstraat.

Eind jaren 90 werd de Gedempte Gracht een voetgangersgebied en werd het auto- en busverkeer verlegd naar de Vinkenstraat. In het midden van de straat werden winkelpaviljoens gebouwd.

In 2011 zijn de paviljoens gesloopt. De gracht is weer opengegraven als onderdeel van het project Inverdan. De gemeente heeft besloten de naam te handhaven.