De Loodsen

Mauritskade 17-A 1019 HC Amsterdam

In het hart van de herontwikkeling van de zuidelijke IJ-oever met nieuwbouw als de Passenger Terminal Amsterdam en het Muziekgebouw aan 't IJ ligt De Loodsen, een woon- en werklocatie met circa 5.000 m² multifunctionele bedrijfs-/kantoorruimte, 170 koopwoningen en 147 huurwoningen.
De Loodsen is geïnspireerd op de robuuste scheepvaartkantoren van de negentiende eeuw. Het complex is opgedeeld in zes gebouwen (Kaneel, Katoen, Koffie, Cacao, Thee en Peper) en omvat een ondergrondse tweelaagse parkeergarage met 446 plaatsen. De langgerekte gevel aan de kadekant vormt een plint die de fraaie contouren van oude pakhuizen doet herleven. Bewoners van De Loodsen genieten een uitzicht op de nautische activiteiten op het IJ. Bovendien laten de twee lagere gebouwen – Cacao en Katoen – met hun daktuinen een groen landschap zien.
Door de situering van de gebouwen ontstaan binnenpleinen die De Loodsen als (zakelijke) ontmoetingsplek kenmerken. Zoals het Bomenplein met rode esdoorns en verhoogde zitrand, of het Lichtplein, waar door zonne-energie gevoede lampjes zijn opgenomen in de bestrating. Ook is er een gedeeltelijk overdekte binnenruimte: het Atrium.
Project De Loodsen is ontworpen door de Amsterdamse architectenbureaus Köther en Salman (Katoen en Thee), hvdn (Cacao en Koffie) en Wingender Hovenier (Kaneel en Peper).