Czar Media

Keizersgracht 676 1017 ET Amsterdam

Aanvankelijk bezocht de Waalse gemeente, waaronder veel Hugenoten, kerkdiensten in de Waalse Kerk aan de Oudezijds Achterburgwal en in een houten schermschool aan het Molenpad. Vanaf 1808 werd ook het Walenweeshuis (het tegenwoordige Maison Descartes) aan de Vijzelgracht door de Waalse gemeente gebruikt.
De voormalige Nieuwe Waalse Kerk aan de Keizersgracht werd tussen 1854 en 1856 gebouwd door architect A.N. Godefroy. De hoofdopzet heeft nog een classicistische opbouw, horizontaal opgedeeld in een laag basement, in rustica, een gevel en een top. De onderdelen zijn sterk gedeeld door waterlijsten. Ook verticaal is de gevel gedeeld, door lisenen. De gevel zou echter neo-romaans genoemd kunnen worden door het gebruik van elementen uit de Romaanse architectuur, een zeldzaamheid in Amsterdam. De kerk is daardoor ook een opvallende verschijning in de gevelwand van de Keizersgracht tussen Vijzelstraat en Amstel.
Tijdens een brand in 1861 stortte de kap in en werd het originele interieur grotendeels vernietigd. Daarvan zijn de gietijzeren stoeltjes nog in gebruik. De kerk is toen door dezelfde architect, Godefroy, hersteld. De preekstoel en de galerij erboven zijn van latere datum (ca 1910) en worden aan De Basel toegeschreven.

Het gebouw is sinds 1989 een kunstcentrum. De gebruikers hebben de kerk en het karakter zoveel mogelijk behouden. In de verschillende studio?s worden onder meer dans- en muzieklessen gegeven. Verder worden er exposities, theatervoorstellingen en concerten gehouden. Het gebouw behoort tot de 200 nieuwe rijksmonumenten.