Boekmanstichting

Herengracht 415 1017 BP Amsterdam

Herengracht 415

Sinds 1978 is de Boekmanstichting aan de Herengracht 415 gevestigd, de huidige eigenaresse van het pand dat in 2000 de status van Rijksmonument verwierf. De in 1963 opgerichte stichting verzamelt en verspreidt kennis en informatie over kunst en cultuur in beleid en praktijk. Zij liet onderzoek verrichten naar de geschiedenis van Herengracht 415, Onderstaand vindt u een samenvatting van het resultaat van dat onderzoek.
In 1666 werd op een bijna 160 voet diep erf, dat in hetzelfde jaar door de stad op een veiling aan Natanael Evans verkocht was, een huis gebouwd voorzien van een klokgevel en festoenen op de zijkanten, twee oeils-de-boeuf en twee linten met daarop ?anno 1666?.
In 1868, nadat het huis ruim 200 jaar eigendom was geweest van de familie Goethals, verkochten de eigenaressen, drie ongetrouwde zusters, het pand aan de commissionair Charles Frédéric Landré, die het betrok. In 1890 werd het eigendom van de Sint Willibrordusstichting.
Deze stichting liet 415 in 1891 door de architect W.G. Welsing vervangen door een pand met trapgevel in neo-kleine-blokjes-stijl. Er werd de onder auspiciën van de Jezuïeten staande Vereeniging Geloof en Wetenschap gevestigd. De Jezuïeten hadden tien jaar eerder de kerk De Krijtberg laten verrijzen aan de Singel en de tuin van 415 grensde aan de achterzijde aan deze kerk. De Vereeniging Geloof en Wetenschap stichtte in het gebouw een bibliotheek en leeszaal voor haar leden. Na 1906 werd er op de eerste verdieping aan de grachtzijde van de Voordrachtzaal een Damesbibliotheek ingericht met eigen collectie en catalogi. Deze werd strikt gescheiden gehouden van de al bestaande Heerenbibliotheek op de tweede verdieping.
Ook bood 415 een tijdlang onderdak aan de studentensociëteit van Sanctus Thomas Aquinas en de redactie van Boekenschouw onder leiding van Pater Gielen. In 1930 werd in het pand de R.K. Openbare Leeszaal en Bibliotheek geopend, die tot 1967 onder leiding stond van Elisabeth Maria Damen. In dat jaar werd zij opgevolgd door Albertus Maria Johannes Tieken.
In 1993 liet de Boekmanstichting de geschilderde plafond- en wanddecoraties in de Voordrachtzaal op de eerste verdieping restaureren waardoor de oorspronkelijke ornamenten en details, veelal verwijzend naar Fides (geloof) en Scientia (wetenschap) weer goed tot hun recht komen. In 2007 volgden verdere herstelwerkzaamheden en werd de Voordrachtzaal weer als bibliotheek in gebruik genomen.
Bron: Karin Jongbloed: Herengracht 415: 100 jaar Geloof, Wetenschap en Cultuur, Boekmanstichting, Amsterdam, 1991.