Art Chapel

Prinses Irenestraat 19 -I 1077 WT Amsterdam

Initiatief

Stichting Art Zuid ontwikkelt zich de afgelopen jaren tot een steeds belangrijker podium voor kunstenaars die kunst in de openbare ruimte maken.
Sinds mei 2016 is de stichting gevestigd in het voormalige Sint-Nicolaasklooster, gelegen naast de gelijknamige kapel in het Beatrixpark. Vanwege de verbondenheid met dit deel van de stad en een trackrecord op het organiseren van kunstmanifestaties is de stichting door gemeente Amsterdam Zuidas verzocht de programmering van de kapel in 2017 op zich te nemen. De kapel wordt omgedoopt tot Art Chapel, passend bij het internationale karakter van de Zuidas. Initiatiefnemer en directeur van stichting Art Zuid Cintha van Heeswijck: “In een zakelijke omgeving als de Zuidas is het essentieel tijd uit te trekken voor kunst. De inzichten kunnen je immers helpen bij het vinden van nieuwe oplossingen, ook zakelijk. Kunst biedt de mens instrumenten om te reflecteren op bepaalde kennis en opgedane ervaringen, op een denken over de wereld en de omgang met elkaar. Terwijl velen van ons zijn ondergedompeld in een wereld van vergaderingen, deadlines, plicht en werk, nodigt kunst uit om te stoppen, een korte pauze te nemen, te heroverwegen, opnieuw te beoordelen in plaats van almaar te doen. Stichting Art Zuid vindt de Art Chapel de uitgelezen plek voor meer verdieping en inspiratie. De programmering is er speciaal op gericht om werknemers, bewoners, scholieren, bezoekers en voorbijgangers te helpen de tentoongestelde kunst te begrijpen en de idee achter de kunst te ontdekken. Wij hopen iedereen deelgenoot te maken van deze beleving”. De stichting werkt met buurtvrijwilligers die helpen bij de uitvoering van de programmering van de Art Chapel.

Programmering

Met betrekking tot de programmering vervult stichting Art Zuid een paraplu functie. De basis wordt gevormd door vijf groepstentoonstellingen samengesteld onder de artistieke leiding van Maarten Bertheux met medewerking van gerenommeerde kunstenaars en internationaal opererende galeries. Maarten Bertheux (1947) is voormalig conservator van het Stedelijk Museum Amsterdam (1989 – 2006). Sinds 2006 is hij werkzaam als onafhankelijk conservator voor diverse musea en biënnales, waaronder Sao Paulo (2008), Seoul (2008) en Moskou (2013). Artistiek leider Maarten Bertheux: ”De Art Chapel is een toevoeging op het bestaande aanbod van tentoonstellingsruimten in Amsterdam. De kwaliteit van het aanbod in de Nederlandse kunstwereld is hoog. Met thematische groepstentoonstellingen zet ik me in voor een meer frequent en afwisselend overzicht. De kunstenaars worden daarom geselecteerd uit het bestand van verschillende toonaangevende Nederlandse galerieën. De Art Chapel biedt kunstenaars een extra platform en vergroot de zichtbaarheid van het kunstaanbod in aanvulling op galerieën en musea.”

Open Podium

Naast de groepstentoonstellingen is de Art Chapel beschikbaar voor eendaagse, weekend of meerdaagse events met dynamische crossovers met nieuwe media, videokunst, performance, toneel, dans, fashion, literatuur, natuur en muziek. De stichting schuwt het experiment niet en verwacht daarmee ook een nieuw, jong en divers publiek te bereiken. Meer informatie via info@artzuid.nl.

www.artchapel.nl/