Amstelkerk

Amstelveld 10 1017 JD Amsterdam

Een eigenzinnige houten kerk op een van de mooiste pleinen van Amsterdam. De 17e-eeuwse Amstelkerk is van noodkerk, waar naar men zegt Napoleon ooit zijn paard stalde, uitgegroeid tot een sfeervolle locatie met prachtige akoestiek.

De Amstelkerk werd in de jaren 1668-1670 gebouwd als noodkerk voor de bewoners van het nieuw aangelegde tweede deel van de grachtengordel. Het ontwerp van stadsbouwmeester Daniël Stalpaert was zo eenvoudig uitgevoerd dat men sprak van een 'preekschuur'. Uiteindelijk werden de plannen voor een grote stenen kerk op het Amstelveld niet uitgevoerd en is de 'noodkerk' tot op de dag van vandaag blijven staan.

De kerk met sfeervolle middenruimte wordt op incidentele basis verhuurd en is deze kerk voor een aantal orkesten het vaste podium geworden. De akoestiek van dit houten gebouw leent zich uitstekend voor recitals en concerten. Het monumentale, gerestaureerde Bätz-orgel kan nog steeds bespeeld worden. Bovendien heeft de Steinway vleugel van Youri Egorov een vaste plek in de kerk gekregen.


  De Amstelkerk is rolstoeltoegankelijk en er is een rolstoeltoilet aanwezig.

 

www.stadsherstel.nl