Ensemble

Windkracht 7 is een jong septet, met een bijzondere bezetting_ Floris van der Vlugt, Reinier Baas, Morris Kliphuis, Robbert Scherpenisse, Jamie Peet, Katharina Thomsen en Mark Haanstra. Deze zeven ijzersterke muzikale persoonlijkheden creëren een wervelend geheel, waarin ze samensmelten maar ook individueel duidelijk hoorbaar zijn.

-------

De muziek is toegankelijk, filmisch, en expressief. Windkracht 7 speelt composities die door Van der Vlugt en andere bandleden speciaal voor deze band zijn geschreven. Hierin spreekt het contrast tussen de warme klank van de vier blazers en een wat rauwere ritmesectie.
-------

Oprichter Floris van der Vlugt is uitgeroepen tot Young VIP 2014. De bijbehorende Young Vips Tour deed hij met zijn band Windkracht 7. Dit was meteen ook de CD release tour voor het debuut album DRIFTS, dat op 1 februari 2014 uit kwam.

-------

In 2013 was Windkracht 7 onder andere te horen op het North Sea Jazz Festival, Jazz in Duketown en Jazzfest Amsterdam. De tour in 2014 voert ze langs het BIMHUIS, Paradox, Lantaren Venster en vele andere podia.

-------

Windkracht 7 beweegt zich behendig door tal van stijlen, waaronder (free)jazz, rock, en (modern)klassiek of filmmuziek, maar is vooral een prettig dwarse en dynamische band die draait op de tomeloze energie van avontuurlijke jonge musici binnen de Nederlandse jazzscene. Het kan klinken als een rockband, vurig als een bigband en op een ander moment fluisteren als een orkest – ja, zelfs als een strijkensemble.
_Jazzenzo, 17 mei 2013, Stefan de Graaf

FLORIS VAN DER VLUGT_
Na jarenlang actief te zijn geweest als sideman werd het tijd voor een nieuwe eigen groep: Windkracht 7. Hiermee creëert hij een platform voor zijn zijn eigen geluid als speler en componist. Floris speelt en speelde onder meer bij Wicked Jazz Sounds, Kris Berry, Roos Jonker, Pete Philly & Perquisite, Marzio Scholten en het Amsterdam Jazz Orchestra.

REINIER BAAS_
is een rijzende ster aan het Nederlandse jazz firmament. Hij leidt zijn eigen kwintet (The More Socially Relevant Jazz Music Ensemble) en won in 2013 een Edison Award voor zijn tweede album. Verder is hij vast lid van Mona Lisa Overdrive en het New Rotterdam Jazz Orchestra.

MORRIS KLIPHUIS_
maakt furore zijn band Kapok, en won daarmee in 2012 de Dutch Jazz Competition en in 2013 de European Jazz Competition. Ook hij speelt in het New Rotterdam Jazz Orchestra. Jarenlang was hij intensief betrokken bij het Kyteman Orchestra.

JAMIE PEET_
is een van de meestgevraagde jonge drummers van het moment. Hij speelt onder andere met Ernst Glerum, Ramon Valle, Pete Philly, Lars Dietrich en Rik Mol.

MARK HAANSTRA_
is een een vaste kracht in Yuri Honings Wired Paradise. Daarnaast leidt hij samen met John Engels en Miguel Martinez het succesvolle Barnacle Bill Trio. Haanstra is met allerlei muzikale samenwekingen over de hele wereld geweest.

ROBBERT SCHERPENISSE_
is een groot muzikaal talent, en daardoor een veelgevraagd trompettist en arrangeur. In 2014 verschijnt de eerste CD onder zijn eigen naam. De lijst van bands waar hij mee samenwerkte bevat onder andere Caro Emerald, Wicked Jazz Sounds, Pete Philly & Perquisite en het Jazz Orchestra of the Concertgebouw.

KATHARINA THOMSEN_
leidt haar eigen band, en speelt daarnaast vast in het New Rotterdam Jazz Orchestra. Verder is ze regelmatig te horen bij het Metropole Orchestra, Brussels Jazz Orchestra, New Cool Collective Bigband en de NDR bigband. Ook in de popmuziek is Katharina veelgevraagd, zo speelde zij geruime tijd bij Voicst, Alain Clark and Waylon.

 

www.windkracht7music.com

Concerten in 2014 van Windkracht 7