|| false)

Ensemble

Sam Newbould Quintet

"Geprezen om zijn innovatieve concepten en onderscheidende aanpak ...", het Sam Newbould Quintet is een bekroond ensemble gevestigd in Amsterdam. Onder leiding van altsaxofonist Sam Newbouldbestaat de band uit muzikanten uit de Verenigd Koninkrijk, Nederland, Israël, Spanje en Duitsland. 

Door invloeden van Radiohead, Wayne Shorter, Engelse folk en klassieke muziek uit de 20e eeuw samen te brengen, mixt hun muziek pakkende melodieën, weelderige harmonie en progressieve rockenergie. Onlangs verscheen hun tweede album Bogus Notus op ZenneZ Records. Met geheel nieuwe originele muziek, is het “... een diep en donker nogal diepgaand album dat doet denken aan een deel van Charles Mingus' werk. Rijke, vaak dissonante harmonieën zorgen samen voor dit dwangmatige luisteren ”. 

De band, momenteel gevestigd in Amsterdam, waren winnaars van het prestigieuze Keep an Eye Records in 2019 en zijn geselecteerd voor de finale van de Dutch Jazz Competition 2021. Ze zijn uitgenodigd om op te treden in het Bimhuis (2020), de Vortex UK (2019) en Amsterdam Jazz Festival (2021). 

De band zal een programma presenteren met originele muziek van hun nieuwe album Bogus Notus. Bogus Notus is een verzonnen term die iets moois en intrigerends beschrijft en tegelijkertijd ook iets ongemakkelijks en ongepast. Voor Sam omschrijft het zijn opvoeding in het noorden van Engeland, dat, ondanks al zijn schoonheid, een plek is waar barre weersomstandigheden de dreiging van overstromingen met zich meebrengen, de moderniteit de status quo verstoort en afwijken van de sociale norm ballingschap riskeert. 

Verwacht een reeks contrasten: mix van stijlen, genres overbruggend, folk melodieën gemixt met donkere akkoorden en zware grooves. Bogus Notus brengt een plezier van “home mixed”, vermengd met het ongemak van een buitenstaander. 

www.samnewbould.com/
 

Concerten in 2021 van Sam Newbould Quintet