Ensemble

Het North Sea String Quartet is een van de meest veelzijdige strijkkwartetten van Nederland. Hun mix van wereldmuziek, het best te omschrijven als folk-fusion, is al even opzwepend als betoverend. Deze strijkers maken iets in je los.

Het kwartet werd in 2016 opgericht in Rotterdam door violisten Karin van Kooten en Pablo Rodríguez, altvioliste Yanna Pelser en cellist Thomas van Geelen. Ze ontmoetten elkaar in verschillende muzikale omgevingen, maar op een zeker moment viel het kwartje: met deze vier kunnen we iets bijzonders beginnen. Naast hun klassieke opleidingen herkenden ze in elkaar een passie voor uiteenlopende muziekstijlen waarin improvisatie een grote rol speelt, zoals jazz, folk, latin en flamenco. Elke speler neemt zijn geheel eigen muzikale bagage mee, waardoor het kwartet zijn unieke geluid krijgt. De leden van het kwartet componeren en arrangeren vrijwel al hun muziek zelf. Een belangrijk kenmerk daarbij is het gebruik van innovatieve speeltechnieken, waarmee ze in staat zijn een ritmesectie aan het kwartet toe te voegen.

Door compositie en improvisatie met elkaar te verweven blijft de muziek zich constant ontwikkelen. Het creëert vrijheid en ruimte, waardoor elke uitvoering uniek is en de luisteraar altijd wordt meegenomen in de creativiteit van het moment.

Het North Sea String Quartet trad al op in Nederland, België, Duitsland, Polen en Spanje en werkt samen met musici als Roland Satterwhite en Rebeca Mora. Onlangs nam het kwartet haar eerste EP op, “The Kitchen Sessions”.

www.northseaquartet.com/

Concerten in 2018 van North Sea String Quartet