Ensemble

Al meer dan 90 jaar raakt de Nederlandse Bachvereniging je dieper in je ziel. Het begon allemaal in 1921 met het plan om Bachs Matthäus-Passionuit te voeren in de Grote Kerk in Naarden. Zonder coupures, in kleinere bezetting en bewust in een kerk, als tegenhanger van Willem Mengelbergs uitvoeringen in het Amsterdamse Concertgebouw. Door de jaren heen groeide de Bachvereniging uit tot een toonaangevend ensemble met een flexibele kern. Met zijn innovatieve programmakeuzes en gedegen onderzoek werpt artistiek leider Jos van Veldhoven er telkens weer nieuw licht op het werk van Bach en tijdgenoten 

Nog steeds voert het ensemble jaarlijks de Matthäus-Passion uit in de Grote Kerk in Naarden. Per seizoen zijn er zo’n vijftig concerten door heel Nederland. De afgelopen jaren was het ensemble te gast in verschillende Europese steden en waren er concertreizen naar de Verenigde Staten en Japan. 
 
De Nederlandse Bachvereniging en artistiek leider Jos van Veldhoven worden vaak geprezen om de eigenzinnig samengestelde programma’s die een verfrissend beeld geven van de muziek uit de zeventiende en achttiende eeuw. Jos van Veldhoven ‘leent’ zijn ensemble verschillende keren per jaar aan specialisten. Zo werd samengewerkt met onder meer Richard Egarr, Peter Dijkstra, Paul McCreesh, Iván Fischer, Masaaki Suzuki, Lars Ulrik Mortensen, Konrad Junghänel, Ed Spanjaard en Gustav Leonhardt.
 
De Bachvereniging wil graag steeds meer mensen laten genieten van de muziek van Bach en tijdgenoten. Daarom wordt groot belang gehecht aan educatie. Elk jaar bezoeken veel scholen een van de Matthäus-concerten in het kader van het educatieve project Oog in oog met de Matthäus-Passion. In samenwerking met de Rabobank werd in 2012 een nieuw en succesvol project voor middelbare scholieren, Beats by Bach ontwikkeld. Zo wordt actief gewerkt aan het publiek van de toekomst.

www.bachvereniging.nl

Concerts in 2013 of Nederlandse Bachvereniging