Ensemble

Nationaal Jeugd Orkest

Het NJO: Nationaal Jeugd Orkest viert in 2017 een mooi jubileum: het biedt al zestig jaar een podium aan jong toptalent. Bijvoorbeeld tijdens de NJO Muziekzomer, een zomers festival op de mooiste plekken van Gelderland, en tijdens de NJO Wintertournee, als een symfonieorkest van het NJO in januari de beste concertzalen van Nederland aandoet.

Je enkele weken terugtrekken in Gelderland om je helemaal onder te kunnen dompelen in muziek: dat is wat het NJO jonge getalenteerde musici biedt. Het zomerproject van het NJO, opgericht door Reinbert de Leeuw in 2001, bezorgt getalenteerde, nieuwsgierige musici een muzikaal avontuur om nooit te vergeten. Door middel van audities worden elk jaar ongeveer 160 studenten van conservatoria uit Europa (en daarbuiten) geselecteerd voor dit project. Deze jonge talenten krijgen de kans te werken met beroemde docenten en dirigenten en kunnen ervaring opdoen in het spelen in symfonieorkesten, ensembles voor zowel klassieke kamermuziek als moderne muziek en zelfs in operaprojecten. Het NJO staat onder artistieke leiding van Ewout van Dingstee (artistiek manager) en dirigent Antony Hermus (artistiek adviseur). Zij volgden in september 2015 de Chinees-Amerikaanse dirigente Xian Zhang op, die op haar beurt in 2011 Reinbert de Leeuw opvolgde.

Het NJO organiseert sinds 2007 elke zomer een eigen muziekfestival in de provincie Gelderland: de NJO Muziekzomer, in 2017 van 4 tot en met 20 augustus, is het podium voor de ensembles en orkesten van het zomerproject. Elke winter organiseert het NJO een Wintertournee waarin de meest getalenteerde Nederlandse en Belgische conservatoriumstudenten groot orkestwerk uitvoeren, altijd onder leiding van een befaamd dirigent. In 2018 speelt het orkest een Tsjechisch-Russisch programma met werk van Janá?ek, Prokofjev en Dvo?ák onder leiding van Georg Fritzsch. De tournee doet in januari de grote zalen van Apeldoorn, Enschede, Nijmegen, Heerlen en Oss aan.

NJO-orkesten en -ensembles werden gedirigeerd door Philippe Herreweghe, Iván Fischer, Jaap van Zweden, Reinbert de Leeuw, Oliver Knussen en vele anderen. Tot de composers in residence kan het NJO sterren als Steve Reich, Kaija Saariaho, John Adams, Mauricio Kagel en Wolfgang Rihm rekenen.

www.njo.nl/njo/njo/index.vm?t=home