Ensemble

De koperblazers van het Koninklijk Concertgebouworkest geven al sinds jaar en dag concerten in diverse samenstellingen. Toch presenteerden zij zich vrijwel nooit als totale kopergroep. Sinds 2003 is dat wel het geval en treedt de gehele kopersectie op als de Kopergroep van het Koninklijk Concertgebouworkest.(KCO).

Het gezelschap heeft zich tot doel gesteld om het grote publiek en jonge muziekstudenten kennis te laten maken met de veelzijdigheid van het koperinstrumentarium. Zowel qua repertoire als qua mogelijke bezettingen.

??Daartoe gaf de Kopergroep van het KCO concerten op diverse Nederlandse podia; uiteraard in Het Concertgebouw, maar ook tijdens het Grachtenfestival en op het Giromania Festival, dat in 2010 plaatsvond ter gelegenheid van de start van Giro d’Italia in Amsterdam.

In de zomer van 2003 nodigden de The American Friends of the Royal Concertgebouw Orchestra de kopergroep uit voor een concertreis New York en Philadelphia. Na die succesvolle tournee volgden optredens in de Chicago Symphony Hall met het koper van het Chicago Symphony Orchestra, evenals uitvoeringen in New York met het koper van het New York Symphony Orchestra. In Europa trad het Koper van het KCO op in onder meer Spanje en Duitsland.

??Naast concerten geeft de Kopergroep van het KCO ook masterclasses. Op het programma stonden reeds de Julliard School of Music te New York, Northwest University in Chicago en het Curtis Institute of Music te Philadelphia, evenals diverse toonaangevende conservatoria in China, Japan, Engeland, Duitsland en Zwitserland.

In 2007 presenteerde de Kopergroep van het KCO zijn eerste cd, Brass of the Royal Concertgebouw Orchestra, verschenen bij het eigen RCO Live label. Een tweede release is in voorbereiding. 

www.rcobrass.com/index2.shtml

Concerten in 2011 van Koper van het Concertgebouworkest